festival

15. Trash Film Festival u Varaždinu


vrijeme: 09.09.2020. - 12.09.2020.
mjesto: Varaždin

Otkrivanjem spomen ploče Oktavijanu Miletiću na Stazi slavnih u Uskoj ulici u Varaždinu u srijedu je počeo 15. Trash Film Festival na kojem će do subote biti prikazano 49 filmova u konkurenciji za nagrade 'Zlatne motorke'.

Nakon spomen ploča Zvonimiru Ferenčiću i Slavku Brankovu u prošle dvije godine, varaždinska Udruga Trash, organizator festivala, treću je posvetila Oktavijanu Miletiću redatelju najstarijeg sačuvanog hrvatskog dugometražnog igranog filma „Lisinski“ iz 1944., scenaristu, glumcu, snimatelju, pedagogu, filmskom pioniru i inovatoru.  Ploču je otkrio član ovogodišnjeg žirija festivala, povjesničar filma i redatelj Daniel Rafaelić.  Istaknuo je da Miletić napokon dobiva zasluženo priznanje koje mu je dosad u Hrvatskoj nedostajalo. U sklopu festivala u subotu će biti prikazani Miletićevi filmovi, koji hrvatska publika rijetko ima priliku vidjeti.
 
„Drago mi je da ćemo ove godine u Varaždinu vidjet ne samo njegove uvjetno rečeno amaterske filmove, nego smo uspjeli dogovoriti s HRT-om da prikažemo fantastičnu emisiju 'Srdačno vaši – Ivan Hetrich i Oktavijan Miletić' i još jednu stariju sa Sašom Zalepuginom gdje Miletić objašnjava svoje početke“, najavio je Rafaelić.
 
Gradonačelnik Ivan Čehok na otvaranju je rekao da je Trash Film Festival manifestacija koja ima svoje mjesto ne samo u Varaždinu, nego općenito u Hrvatskoj. "Ovakvoga tipa festivala nema, a često nam se čini da trash i stvarnost nisu baš jako daleko. Kad pogledate ovu koronu, fabule i siže ovoga što se događa u Hrvatskoj, nismo baš sigurni da svi skupa nismo u velikom trashu“, rekao je Čehok.
 
Ove su godine za varaždinski 15. Trash Film Festival prijavljena 1334 filma, od kojih je 49 ušlo u službenu selekciju festivala. Po broju prijava najzastupljeniji su filmovi horror žanra, nakon njih filmovi znanstvene fantastike i akcijski, dok je borilačkih filmova najmanje prijavljeno.
 
Kako su istaknuli organizatori, ove godine filmovi su stigli sa svih kontinenta.
 
Direktor festivala Slobodan Runjak naglasio je da su se ove godine morali prilagoditi pandemiji koronavirusa i smanjiti popratni program, ali su ipak uspjeli zadržati trasherski duh.
 
„I u ovogodišnjim prijavljenim filmovima posebnost je da je dosta njih posvećeno i strahu odnosno hororu od pandemije Covida-19“, izjavio je Runjak.
 
Filmovi u konkurenciji prikazuju se do subote u varaždinskom kinu „Gaj“.
 
O dobitnicima „Zlatnih motorki“ u četiri kategorije odlučivat će žiri u kojem su osim Daniela Rafaelića još redatelj, scenarist i montažer Luka Hrgović te redatelj i montažer Dino Julius. (Hina)

(R.P.B., 10.09.2020)