izložba

Otvorenje izložbe Petre Varl u Galeriji Rigo


vrijeme: 11.09.2020. 19 h
mjesto: Novigrad; Galerija Rigo

Otvorenje druge samostalne izložbe Petre Varl održat će se u Galeriji Rigo u petak, 11. rujna, u 19 sati, uz prisutnost umjetnice i kustosa izložbe Tevža Logara.

Tri desetljeća neumornog istraživanja umjetničkog izražaja dovelo je slovensku umjetnicu Petru Varl  do točke stvaralaštva koja sve više nalikuje na simbolički prostor refleksije na njezine prošle aktivnosti. Stoga se projekt Space (Prostor), koji je Varl istovremeno pripremila i za Galeriju Rigo u Novigradu  i za svoj stan u Ljubljani, može opisati kao ključan jer u sebi sadrži umjetničine iskaze o prošlosti, dok istovremeno ukazuje na novi smjer njezinog umjetničkog izražaja.
 
Riječ je o umjetničinoj intervenciji  u dva prostora u kojima se istovremeno odvijaju dva paralelna događanja.
 
Prvi prostor je Galerija Rigo. U njemu se nalazi koreografija slika koje je umjetnica stvarala tijekom svoje karijere. Slike su sad „hermetički“ zatvorene čineći nove objekte koji ne zaposjedaju zidove, nego su po nekom redu i logici složene na podu izlagačkog prostora. Upakirane slike, u gotovo istobojne plastične folije, mogu  se shvatiti kao umjetničinu gestu koja nije izravno nijekanje prošlosti, nego, prije svega, način nadilaženja i preispitivanja situacije u kojoj je njezin stariji rad umetnut u određeni novi okvir. Umjetnica daje do znanja da više ne spoznaje umjetnička djela kroz materijalnost odabrane slike, nego kroz tjelesnost njezinog odsustva.
 
Drugi prostor je u Ljubljani, u stanu Petre Varl na Vodnikovom trgu broj 5a. U njemu se nalazi novo izgrađeni prostor, koji oblikom odgovara prostoru Galerije Rigo. Da bi se nešto počelo stvarati iznova, prvo se mora porušiti, uništiti, ili, poput slika, upakirati. Na taj način, ispraznivši svoj stan dijela prošlosti, Petra Varl stvara novu scenografiju sastavljenu od zvuka, svijetlosti i tijela, odnosno od po dvoje gledaoca koji u razmaku od pola sata borave u njezinom novom (galerijskom) prostoru. U umjetničinom fokusu je iskustvo promatrača. 
 
Projekt Space (Prostor) koji se odvija na dvije lokacije, iščitavamo kao umjetničino beskompromisnu refleksiju na svoju prošlost i na buduće aktivnost. Možemo ga iščitati i kao negiranje, iskrivljavanje ili projiciranje prostora, kako privatnog tako i galerijskog. Iščitavanje prostora određuje sama umjetnica čiji je cilj složen produkt koji spaja formalnu strukturu i prolaznu sliku. Prolazne slike izmještenog javnog i privatnog prostora.
 
Projekt Space (Prostor) rađen je u suradnji s Muzej in galerije mesta Ljubljane, te uz financijsku potporu Grada Ljubljane, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Grada Novigrada – Cittanova.

(R.P.B., 10.09.2020)