predavanje, tribina

Ciklus predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke


vrijeme: 15.09.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Centar za ženske studije/Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8

Predavanje Vesne Barilar pod nazivom 'Onkraj romantizirane institucije - Brak kao pravno-politički ugovor u Zagorkinu romanu Jadranka' će se održati u utorak, 15. rujna, s početkom u 19 sati. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja mjesta!

Zagorka nas u ovoj povijesnoj romansi vodi u razdoblje Bachova apsolutizma, u doba germanizacije i represije, u kojem se razvija i ljubavna pripovijest. Složene povijesno-političke okolnosti nisu samo kulisa razvoja glavne junakinje Jadranke, već su često sukobljeni preduvjeti koji aktivno oblikuju njezine odluke i promišljanja o poziciji žene u braku te samoj instituciji braka sredinom 19. stoljeća.
 
Roman Jadranka, čiji je feljtonski život započeo 1943. i završio 1945. godine, progovara o mnogobrojnim ograničenjima i zabranama nametnutim ženama kroz tradicionalne i duboko patrijarhalne bračne odnose i rodne uloge. Njezina junakinja pruža otpor i pomiče granice vlastite (ne)slobode i emancipacije, pa iako autorica na koncu ljubavnu pripovijest razrješava u okvirima bračne sreće, kritika bračnog ugovora, promišljeno smještena u jedno kompleksno povijesno vrijeme, i danas je vrelo feminističkih interpretacija zanimljivo suvremenom čitateljstvu.
 
Broj mjesta je ograničen!
 
Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121 (kontakt osoba: Ana Zbiljski)
 
Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

(R.P.B., 10.09.2020)