nagrada

Izabrane najbolje knjige na temu Domovinskog rata za 2020.


vrijeme: 13.09.2020.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. izabrala je na tradicionalnom natječaju najbolje knjige na temu Domovinskog rata za 2020., a prvu nagradu ravnopravno dijele dvije – 'Za Hrvatsku moje bake' Michaela Palaicha i 'Tko je palio moje knjige' Josipa Palade.

Iz udruge su u nedjelju istaknuli da knjiga "Za Hrvatsku moje bake", u nakladi i prijevodu  CroLibertas Publishers (SAD), predstavlja pogled hrvatske dijaspore na Domovinski rat i na osamostaljenje Hrvatske. Također, Paladina knjiga "Tko je palio moje knjige", koja je objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika, donosi vrijedne i zanimljive priče neposrednog sudionika Domovinskog rata s prvih crta bojišnice protiv velikosrpske agresije.
 
Žiri, u kojem su bili Dražen Ernečić, Ivica Matošević i Mladen Pavković, ocijenio je da su obje ove autorske knjige jednakovrijedne, navodi se u priopćenju te dodaje da je na natječaj pristiglo 23 naslova, a uz nagrađene knjige, pohvaljeno je nekoliko autora.
 
Natječaj se organizira od 2000. godine s ciljem propagiranja knjiga na temu Domovinskog rata, a nagrađeni autori primit će priznanje 1. listopada u dvorani Hrvatske kulturne zaklade - Hrvatskog slova u Zagrebu. (Hina)


(R.P.B., 14.09.2020)