nagrada

Dodjelom 'Zlatnih motorki' završio 15. Trash Film Festival


vrijeme: 12.09.2020.
mjesto: Varaždin

Dodjelom 'Zlatnih motorki' u subotu je u Varaždinu završio 15. Trash Film Festival, na koji su prijavljena 1334 filma, a 49 ih je prikazano u konkurenciji za nagrade, a žiri je za najbolji akcijski film izabrao 'First Action Hero' autora Jana Haluze iz Češke.

Žiri u kojem su bili povjesničar filma, redatelj, pisac i glumac Daniel Rafaelić, redatelj, scenarist i montažer Luka Hrgović te redatelj i montažer Dino Julius, za najbolji akcijski film izabrao je "First Action Hero" autora Jana Haluze iz Češke.
 
Najbolji borilački film je "30 Minutes Or… Death" Davida McGoffa iz SAD-a, najbolji horor "The Game" Roggera Andriazena iz Perua, a najbolji SF film "Loop" autora Juana Villalbe iz Kolumbije.
 
Član žirija Dino Julius rekao je da su se u svakoj kategoriji izdvojila po dva vrlo zanimljiva filma, a u duhu festivala prednost su imali filmovi koji su zabavni i komuniciraju određenu notu trasha.
 
"Svakako gledamo i količinu truda uloženu u filmove. Recimo, filmovi koji možda nisu najkvalitetnije ispričani, a imaju dobru uloženu količinu truda, njih sigurno vrednujemo s ocjenom više, ali ovi koji su najbolji imaju jako dobro režijski ispričanu priču, dobro komuniciraju prema publici, najčešće su zabavni, a i taj produkcijski dio je jako dobar i kvalitetan i ne bi se posramili naspram nekih puno boljih i poznatijih filmova u kinima", izjavio je Julius na zatvaranju Trash film festivala.
 
Uz smanjeni obujam popratnoga programa, organizatori iz Udruge Trash zadovoljni su 15. izdanjem varaždinskoga festivala.
 
"Nakon opsežnih priprema pa onda pandemije koronavirusa koja nas je malo preplašila na koji način ćemo odraditi festival, mogu reći da sam izuzetno zadovoljan ovogodišnjim festivalom. Uspjeli smo odraditi sve što smo planirali", rekao je direktor Trash film festivala Slobodan Runjak.
 
Osim projekcija filmova u konkurenciji za "Zlatne motorke", varaždinska je publika imala priliku pogledati i hrvatski SF "Slice of Life", hommage "Blade Runneru", te izbor filmova hrvatskog redatelja, scenarista, glumca, snimatelja, pedagoga, filmskoga pionira i inovatora Oktavijana Miletića kojemu je na otvaranju Trash film festivala na Stazi slavnih u Uskoj ulici u Varaždinu postavljena spomen ploča. (Hina)

(R.P.B., 14.09.2020)