izložba

Mia Matijević: 'Nova kolekcija'


vrijeme: 15.09.2020. - 24.09.2020.
mjesto: Zagreb

Otvorenje samostalne izložbe diplomantice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Mije Matijević pod nazivom 'Nova kolekcija' održat će se u utorak, 15. rujna, u 20  sati, u galeriji ALU Šira.

Iz predgovora izložbe:
 
“U središtu Nove kolekcije stoje novi idoli i njihovi ideali. Sam naziv izložbe, kao i radovi koje obuhvaća, dio su Debordova društva spektakla: brze izmjene trendova, hiperprodukcije te nezaustavljivog plasiranja reklama koje dovodi do prekrcavanja vizualnog sadržaja u privatnom i javnom prostoru. U društvu spektakla ugodno se smjestio kič čovjek koji dizajnira svoj život po naputcima masovnih medija. On je ujedno i polazna točka promišljanja o postmodernom čovjeku, njegovoj brizi o vlastitoj pojavi i njenom ukalupljivanju unutar parametara reklamne industrije.
Nova kolekcija ironično se osvrće na fikciju lagodnog života u kojem slikarica reinterpretira popularnu kulturu izvlačeći na površnu grotesku koja se skriva ispod plitke i ispolirane površine. Površnost zemaljskih užitaka utjelovljena je u plošnoj, retuširanoj i kolažiranoj modelaciji likova. Njihove su gumene impostacije iscenirane, ali klimave kao marionete, dok maske umjesto lica nose simbol paravana. Generički i ukočeni osmjesi uz iskreno naivne poglede samo su dio nastojanja da život prikažu idiličnim, odnosno da kroz Sliku stvore jednu novu, uglađenu verziju stvarnosti koja ne postoji nigdje osim u medijskom simulakrumu....”
 
Hana Katanić, studentica Odsjeka za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 
Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-14, 16-20 h te  subotom: 11-16 h) do 24.09.2020.

 

(R.P.B., 14.09.2020)