izložba

Ana Vivoda: 'Odnosi uzajamnosti'


vrijeme: 17.09.2020. - 06.10.2020.
mjesto: Split; Sveučilišna galerija Vasko Lipovac

U četvrtak,  17. rujna, u  20 sati, u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac otvorit će se samostalna izložba Ane Vivode pod nazivom 'Odnosi uzajamnosti'.

Umjetnica će prezentirati radove koji se međusobno organski nadovezuju i tek objedinjenim predstavljanjem omogućavaju uvid u različite aspekte autoričinog interesa, kao i kritičku valorizaciju rada. Ciklus Odnosi uzajamnosti je kombinacija digitalnog tiska, olovke i akrila koji se bavi pitanjem ženskog identiteta kroz portrete žena četiriju generacija autoričine obitelji. Integralni dio ciklusa je audiozapis međusobnih razgovora i glasova ženskih članova obitelji.
 
Izložbu će, uz prisustvo autorice  predstaviti kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Marina Petit. Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture i medija RH, a ostaje otvorena do 6. listopada 2020.
 
Iz predgovora kataloga izložbe kustosice Marine Petit:

(…) Instalacijom Odnosi uzajamnosti i popratnim izloženim knjigama umjetnika, Ana Vivoda vrlo uspješno traga za ženskim kodovima unutar obiteljske matrice, iskoracima u slobodne izvedbe identiteta kroz različite osobne odluke i odabire koje nas, kao žene, određuju i stvaraju ono što zaista jesmo. Multimedijalnim ciklusom Odnosi uzajmnosti, Ana Vivoda se suptilno i rafinirano bavi aktualnom tematikom ženskih prava te se novim ciklusom pozicionira kao jedna od najznačajnijih grafičkih umjetnica u zemlji. Naime, umjetnica je prostor već počela promišljati postavom ciklusa Tragovi, a sada je isti uvjetovan zvukom i glasovima koji nam otvaraju jednu novu percepciju radova. Kombinacijom različitih tehnika i definitivnim iskorakom u područje grafičke instalacije stvara kompleksan narativ koji proširuje granice grafičkog medija. 
 

(R.P.B., 15.09.2020)

Tagovi: izložba, split