predstava

'Cement' Heinera Müllera premijerno 25. rujna u ZKM-u


vrijeme: 25.09.2020.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Nakon što je zbog lockdowna odgođena za ožujak planirana premijera predstave 'Cement' redatelja Sebastijana Horvata, Zagrebačko kazalište mladih premijeru jedne od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti iz pera Heinera Müllera najavljuje za petak, 25. rujna.

Predstava je imala javnu generalnu probu dan prije zatvaranja kazališta 13. ožujka, a sada bi napokon trebala doživjeti premijeru.
 
"U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj u Zagrebačkom kazalištu mladih, napokon 25. rujna gledatelji imaju priliku premijerno pogledati 'Cement', dramu velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova", stoji u najavi.
 
"Cement" je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti, dodaje se.
 
Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu.
 
Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni, a njihovo dijete uskoro umire od gladi. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.
 
"'Cement' je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti", napominje se u najavi.
 
Glume Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.
 
Komad se postavlja u prijevodu Borisa Perića i prema dramaturgiji Milana Markovića, scenografiju osmišljava Igor Vasiljev, kostimografkinja je Belinda Radulović, dok je za glazbu zadužen Drago Ivanuša. Rasvjetu oblikuje Aleksandar Čavlek, a scenski pokret Ana Kreitmeyer. (Hina) 


(R.P.B., 16.09.2020)