obavijest

Urbane ture Trešnjevkom


vrijeme: 19.09.2020. - 25.09.2020.
mjesto: Zagreb

Muzej susjedstva Trešnjevka poziva građane da im se pridruže na urbanim turama koje će se održati u subotu, 19. rujna, u 11 sati i u petak, 25. rujna, u 15 sati, na Trešnjevci.

U subotu 19.9., Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla će sve zainteresirane provesti Savskom ulicom i dočarati početke industrijalizacije Trešnjevke i Zagreba. Nakon toga u petak 25.9., Tihana Bertek iz udruge K-zona vodi potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta.
 
Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen. Stoga iz Muzeja susjedstva Trešnjevka mole sve zainteresirane da svoj dolazak najave na blok@blok.hr najkasnije do 16 sati 18.9. za prvu turu, odnosno 24.9. za drugu turu.
 
Tura Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke kreće iz nekadašnjeg spremišta tramvaja, današnjeg Tehničkog muzeja, a vodi lokacijama na kojima se proizvodio čitav spektar roba, od šibica preko namještaja do čipke i dvopeka. Autorica ture Kosjenka Laszlo Klemar ističe: „istraživanje i ispisivanje povijesti tvornica u Savskoj važno je ne samo u kontekstu razvoja Zagreba kao industrijskog središta i povijesti industrijskog razvoja ovih prostora ili razvoja industrije, industrijskih pogona i postrojenja. Njihova povijest (pokretanje, razvoj i gašenje/ restrukturiranje) pruža direktan uvid u društveno-politička događanja druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća, a informacije o uvjetima rada i radničkim štrajkovima važan su izvor za ispisivanje povijesti radništva i radničkog organiziranja.”
 
„Povijest Trešnjevke čini i povijest neznanih radnica, žena koje su obavljale neplaćeni reproduktivni rad, povijest odgajateljica i učiteljica, migrantkinja i seljakinja”, upozorava Tihana Bertek. Polazeći od vrtića Marice Pataky u Vukovarskoj, krivudavom će putanjom vodiditi kvartoskim punktovima na kojima se pažljivim pogledom otkrivaju Fragmenti ženske povijesti trešnjeve. Autorica ističe: „forma urbane šetnje reflektira neopipljivost i nezabilježenost ženske prisutnosti u tkivu grada, odupirući se još uvijek uvelike dominantnom linearnom pristupu povijesti. Namjera je otvoriti prostor za nova čitanja kvarta, ali i potaknuti drugačiju, pravedniju i potpuniju historiografiju u budućnosti.”
 
Pridružite se turama i otkrijte više o nepoznatoj povijest Trešnjevke.

Facebook event


(R.P.B., 16.09.2020)

Tagovi: trešnjevka