izložba

'Hommage Virgiliju Nevjestiću' – izložba u Kninu


vrijeme: 15.09.2020. - 21.10.2020.
mjesto: Knin

U galeriji Kninskog muzeja je, u suradnji s obitelji Nevjestić i Kulturno-informativnim centrom u Tomislavgradu, BiH, otvorena izložba naziva 'Hommage Virgiliju Nevjestiću' koja ostaje otvorena do 21. listopada 2020. Na izložbi je predstavljen mali dio impresivne ostavštine jednog od najvećih majstora grafičke umjetnosti XX. st.

Virgilije Nevjestić bio je kroničar svojega unutarnjeg života. Upravo se na tome i temelji njegov izraz, sadržaj njegovih grafičkih listova, koji su komponirani od većeg broja otisaka, s manjih ploča, grafičkih minijatura i medaljona koje je započinjao na ulicama Pariza, tako da se može reći da je cijeli Pariz bio njegov atelier gdje je započinjao svoje skice, a završavao ih do kraja u svom atelieru. Iako se okušao u nizu grafika impresivnih dimenzija on je ipak majstor male forme, grafičke minijature koja u njegovu opusu dobiva jedinstveno mjesto.
 
U stvaranju svojih djela uz svoju neograničenu maštu nalazi inspiraciju npr. kod Hieronymusa Boscha ili Marca Chagalla, u hrvatskoj naivnoj umjestnosti, i kod orijentalnih grafičara i kaligrafa.U njegovoj grafici prevladava narativna i nadrealna komponenta; umnažanje i gomilanje figura, koje su izraz umjetnikovih duboko pohranjenih sjećanja na djetinjstvo i zavičaj.
 
U početku stvaranja autor je bio je fokusiran na crno-bijeli svijet bakroreza i suhe igle, zatim bakropisa i mezzotinte u boji, da bi se u kasnijim radovima okrenuo grafičkom kolorizmu odnosno akvatinti.
 
Tijekom 30 godina gravirao je više od 10.000 ploča koje je otiskivao u vrlo malom broju primjeraka od 5 do 50, a bio je i fanatični skupljač više stotina grafičkih alatki, unikatnih igala i dlijeta iz prošlih vremena.
 
U galeriji Kninskog muzeja izloženo je 50-ak radova u vidu grafika, slika, keramike i rijetkih bibliofilskih izdanja (ilustriranih zbirki pjesama Pabla Nerude, Dragutina Tadijanovića, A.B. Šimića, Tina Ujevića).

Galerija fotografijas otvoaranja izložbe


(R.P.B., 17.09.2020)