obavijest

Paneuropski piknik u Wiesbadenu


vrijeme: 19.09.2020.
mjesto: Njemačka; Wiesbaden

U subotu, 19. rujna, održat će se Paneuropski piknik u Wiesbadenu. Hrvatska kulturna zajednica / Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu predstavit će online, u video - konferenciji časopis Riječ/Das Wort broj 60, s fokusom na grad Rijeku – Prijestolnicu europske kulture 2020.

Kulturfonds Frankfurt-RheinMain podržava ovu paneuropsku seriju piknika s naglaskom na Kulturu. Vlast. Identitet kao dio festivala goEast. Ova manifestacija održava se po drugi put zaredom u Wiesbadenu, glavnom gradu pokrajine Hessen.
 
Stvarni piknik s prigodnim poslasticama  iz srednje i istočne Europe iz Rajne-Majne održava se na centralnom, Luisenplatzu u Wiesbadenu, u subotu 19. rujna od 11 do 15 sati. Čak i u ovo posebno u vrijeme kada život ograničuju pravila higijenskoj zaštiti, razmjena s drugim kulturama je važna stvar javnog života.
 
Riječ broj 60, s petnaestak priloga na 44 stranice, doprinosi kulturi hrvatskih iseljenika na njemačkom govornom području i šire. U ovom broju predstavljeno je  7  knjiga – mala biblioteku radova od kojih dva predstavljaju zbornike znanstvenih radionica. Radi se o  međunarodnim skupovima Pogled u nepoznato/Vizije i utopije u dunavsko-karpatskoj regiji. 1917., Ljubljana 2017. godine i  100 GODINA NAKON FIUME- Razgovori o Gabriele D’Annunziu održanom 19. i 22. studenog 2018. u njemačko-talijanskom Centru za europsku izvrsnost Villa Vigoni u Menaggiu na jezeru Como. Pored radova o gradu  Rijeci te izvješća s javnog istupa Ogranka Matice hrvatske u siječnju 2020. godine u Wiesbadenu donosimo i tekst predavanja o skandinavskim gradovima Umeå/Švedska i Riga/Latvija kao  Europskim prijestolnicama kulture 2014. godine. Hrvatska kulturna zajednica inicirala je i održala javnu tribinu na temu Europske prijestolnice kulture: Yoik for Europe, 7. svibnja  2014. godine.
 
Poseban prilog posvećen je 500-toj godišnjici rođenja Matije Vlačića Ilirika – tragičnom liku hrvatskoga gastarbajtera iz 16. stoljeća.
 
Časopis Riječ bit će predstavljen i na video-konferenciji u okviru 30. Sabora HKZ/OMH-Wi u subotu, 3. listopada 2020. godine i u vrijeme Europskoga /Interkulturalnog tjedna 2020.

(R.P.B., 18.09.2020)