predstava

Premijerne izvedbe predstave 'Majstori' Kazališta Moruzgva


vrijeme: 25.09.2020. - 27.09.2020.
mjesto: Rijeka / Karlovac / Zagreb

Predstava 'Majstori' priča je koju će publika uskoro imati priliku pogledati na pokretnim daskama Kazališta Moruzgva. Premijera predstave održat će se 25. rujna u Rijeci u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 26. rujna u Karlovcu u Gradskom kazalištu 'Zorin dom', a zagrebačka premijera ugledat će svjetlo dana na Sceni Vidra 27. rujna 2020.

Radnja predstave događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom.
 
Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.
 
Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, akteri same radnje su i njihovi majstori koji su oduvijek bili i ostali „posebna vrsta“. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Kada svemu pribrojimo socijalno distanciranje, povišena raspoloženja, društvene razlike, opću nestašicu materijala i radne snage, kao rezultat dobit ćemo neiscrpan predložak za kazališnu predstavu i glumačke bravure koje daju jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. I to ne samo u Zagrebu.
 
Glavni pokretač svih aktera je strah - od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio – Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.
 
Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić. Izvrsna glumačka podjela - Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Jasna Palić, Matija Šakoronja, Slavko Sobin, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić, sjajno utjelovluje svoje uloge. Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, dok je za kostimografiju zadužena Martina Ptičar, a cijelu priču lijepo zaokružuje glazba Maria Mirkovića.
 

(R.P.B., 21.09.2020)