obavijest

Objavljen četvrti broj časopisa za kulturu 'Zadarska smotra'


vrijeme: 21.09.2020.
mjesto: Zadar

Ogranak Matice hrvatske u Zadru objavio je četvrti ovogodišnji broj časopisa za kulturu, znanost i umjetnost MH Zadarska smotra, u kojemu su uz ostalo objavljene dvije studije o književnim djelima Vlade Gotovca te tekstovi posvećeni 500. obljetnici smrti književnika Ilije Crijevića.

Radovi u "Zadarskoj smotri"  (356 str.), časopisu bogata i raznolika sadržaja, podijeljeni su na 12 poglavlja - Studije, rasprave, eseji; Poezija; Obljetnice, Proza; Monodrama; Prijevodi; Vlado Gotovac; Ivan Slamnig, Polemika; In memoriam; Osvrti i prikazi te Kronika kulturnih događaja u zadarskom ogranku Matice hrvatske.
 
Autori u rubrici Studije, rasprave i eseji autori, uz ostalo pišu o identifikaciji vulkana u spjevu "Vila Slovinka" Juraja Barakovića te o iseljavanju iz doline Neretve u elaboratu Narodne milicije. Glavni i odgovorni urednik časopisa Josip Lisac i Robert Špralja analiziraju govor mjesta Dolinci u Gradišću.
 
U obljetničkoj rubrici ističu se tekstovi posvećeni 500. obljetnici smrti hrvatskoga književnika Ilije Crijevića te 90. obljetnici rođenja hrvatskoga pjesnika Zlatka Tomičića.
 
Među ostalim, objavljene su i dvije studije o književnim djelima Vlade Gotovca te tri o djelima Ivana Slamniga, Vjekoslav Ćosić napisao je polemički tekst o Hrvatskom proljeću u Dalmaciji, a u rubrici Osvrti tridesetak autora bavi se aktualnim nakladničkim pothvatima i izložbama. (Hina)

(R.P.B., 21.09.2020)

Tagovi: zadarska smotra