najave

Predstavljanje projekta snimanja Biblije na hrvatskom znakovnom jeziku


vrijeme: 23.09.2020.
mjesto: Zagreb; NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu, 23. rujna, na Međunarodni dan znakovnih jezika Zaklada 'Čujem, vjerujem, vidim' i Hrvatski savez gluhoslijepih osoba 'Dodir' predstavit će projekt snimanja Biblije na hrvatskom znakovnom jeziku.

Projekt će u 12 sati u predvorju NSK predstaviti Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim, dr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije, doc. dr. sc. Taras Barščevski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i viša knjižničarka Željka Miščin, voditeljica Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! Hrvatskog knjižničarskog društva.
 
Na opsežnom i složenom projektu, čiji je cilj snimiti cijelu Jeruzalemsku Bibliju, radi se već pet godina, a do sada su na hrvatski znakovni jezik prevedeni najvažniji dijelovi Novog zavjeta. To su četiri kanonska evanđelja – Evanđelje po Mateju, Evanđelje po Marku, Evanđelje po Luki i Evanđelje po Ivanu.
 
Projekt su koordinirali predsjednica dr. sc. Sanja Tarczay i Mirko Hrkač, a uz njih veliki doprinos ovom specifičnom projektu dao je i tim prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika iz Saveza Dodir. Značajan trud i angažman iskazali su i suradnici Leonard Šardi, svećenik Varaždinske biskupije i Ilka Štivojević koji su s prevoditeljima snimili sva četiri evanđelja Jeruzalemske Biblije.
 
Udruge koje su nositelji projekta surađuju i u okviru provedbe Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati!, koju od 2016. godine organizira i vodi Hrvatsko knjižničarsko društvo (Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama) u suorganizaciji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Knjižnicama grada Zagreba te uz sudjelovanje brojnih partnera (kulturnih i obrazovnih ustanova i organizacija, udruga, knjižnica, nakladnika, zainteresiranih pojedinaca i dr.).  
 
Svi video zapisi nastali u projektu, od 23. rujna će biti javno dostupni na YouTube kanalima Zaklade Čujem, vjerujem, vidim i Saveza Dodir.
 
Snimanje je sufinancirala Hrvatska biskupska konferencija.

(R.P.B., 21.09.2020)