izložba

Galerija SC novu sezonu otvara izložbom 'Izostanak' Diane Trohar


vrijeme: 24.09.2020. - 03.10.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija SC

Zagrebačka Galerija SC otvara u četvrtak, 24. rujna, novu sezonu izložbom 'Izostanak', prvom samostalnom izložbom mlade autorice Diane Trohar, na kojoj predstavlja svoj diplomski rad s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložene su slike u kombiniranoj tehnici na platnu različitih dimenzija od kojih su neke spojene u cjelinu te keramički objekti manjih formata postavljene u prostoru.
 
"Potreba za ekspresivnošću, koja procesualnost i eksperimentiranje stavlja na prvo mjesto, odlika su Dianina stvaralaštva, a njezini intuitivni i impulzivni potezi pokazuju da je riječ o umjetnici kojoj je u stvaranju krucijalna neposrednost te umjetnost bez kanona i nametnutih načela", zapisala je u predgovoru izložbe Sara Mikelić.
 
Po njezinim riječima, na umjetničko djelovanje mlade umjetnice može se primijeniti izjava Slavka Kopača koji je, opisujući svoju umjetnost, ustvrdio kako je njegov rad samo izraz potrebe za stalno traženom slobodom.
 
"Vidljiva odbojnost prema prikazivanju materijalne stvarnosti, upotreba pretežito monokromnih boja, materičnost slikarske plohe te kombiniranje različitih materijala pri slikanju pokazuju da je riječ o umjetnici koja izražava potrebu za kontinuiranim istraživanjem vlastita senzibiliteta i mogućnosti", ocijenila je Mikelić.
 
Kako je napomenula, reduciranost kolorita kompenzirana je slojevitim nanosima boje nastalima intenzivnim i spontanim potezima,  dok na pojedinim radovima umjetnica ipak odmiče od potpune monokromnosti upotrebom materijala poput gline.
 
Diana Trohar ove je godine završila  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomski studij grafike. Svoja je djela dosad predstavlja na desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj, te u Poljskoj, Švicarskoj i BiH. Njezina izložba u Galeriji SC bit će otvorena do 3. listopada.
 
Objavljeni rezultati poziva za izlaganje u Galeriji SC
 
Galerija SC objavila je i  ezultate javnog poziva za izlaganje u Galeriji SC u 2021. godini. S obzirom na to da je ta galerija oštećena u potresu i zbog neizvjesnosti tijeka buduće sanacije umjetnike se potaklo da se referiraju na tu izvanrednu situaciju te osmisle i radove koji promišljaju upravo neizvjesnost budućnosti koju osjećamo.
 
Posebno su vrednovali promišljanje prostora Studentskog centra u cjelini, kao i mogućnosti alternativnih načina izlaganja koji nisu usko vezani uz taj izložbeni prostor, te radove koji problematiziraju trenutnu društvenu situaciju i položaj kulture unutar nje.
 
Za Galeriju SC odabrani su radovi "Matrice: Botanika" grupna izložba studenata ALU Zagreb, Valerie Wolf Gang, "Rad, tekst, kontekst", izložba studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu, "Škver" Vilim Halbarth, "Pričaj mi o devedesetima" Orlande Obad, "Fali zidara" Lore Tomaš i Damiana Nenadića.
 
Kao dio ciklusa Oni dolaze… bit će predstavljeni "Searching for Flowerman" Elene Štrok, "Gle kako mogu savinuti ruku" Davora Dmitrovića i "Dunning-Kruger" Svana Radulovića Matice.
 
U Kiosku bi trebali biti izloženi "It is time to set them free" Ivane Mrčela, "Odrazi" Marte Živičnjak i "Longing Ind." Marine Đira. (Hina)

(R.P.B., 21.09.2020)