predstava

Osječki HNK najavio premijeru predstave 'Trenk iliti divji baron'


vrijeme: 25.09.2020.
mjesto: Osijek; HNK, Županijska 9

Prva premijera osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta u 114. sezoni, pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem 'Trenk iliti divji baron', bit će izvedena u petak, 25. rujna, najavila je u srijedu u Osijeku na konferenciji za novinare intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja.

Predstava
je nastala po tekstu trojca Borisa Senkera, Tahira Mujičića i Nine Škrabe, a redatelj predstave je Mario Kovač. Po Vrseljinim riječima, zbog pandemije koronavirusa, prema naputcima županijskog Stožera Civilne zaštite napravljen je poseban raspored sjedenja u gledalištu, pa je zbog nužnog održavanja distance broj mjesta sa punog kapaciteta od 413 smanjen na 165.
 
Ravnateljica Drame osječkog HNK Petra Bernarda Blašković naglasila je kako članovi dramskog i baletnog ansambla premijeru čekaju od ožujka i žive za trenutak kada će svoj entuzijazam podijeliti sa publikom.
 
"Tekst za predstavu koji je nastao 1984. godine upravo za ovaj teatar iz pera trojca Senker-Mujičić-Škrabe, vraća se u novom ruhu i osebujnoj interpretaciji na scenu naše kazališne kuće. Vjerujem da će gledatelji uživati u predstavi", dodala je Blašković.
 
Redatelj Mario Kovač rekao je kako je to barun Trenk kakvog bi on više volio vidjeti u filmovima i na kazališnim daskama.
 
"Mi kao narod znamo biti jako opterećeni svojom poviješću. Osobno više volim serije tipa 'Crna Guja' ili ''Alo, 'alo', dakle jedan opušteniji i zdraviji pristup povijesti koji katarzično oslobađa čovjeka. Ovo je bila jedna od najneobičnijih kazališnih odiseja u mom životu jer smo počeli s velikom tragedijom – smrću velikog glumca Aleksandra Bogdanovića, ali smo nekako smogli snage i zahvaljujući upornosti završili predstavu. Dogodila se i pandemija, ali kazalište je našlo potrebnu energiju i pozitivne priče počele su nadjačavati tamne oblake. Ulazimo s velikim entuzijazmom, ne samo u ovu premijeru, nego u cijelu kazališnu sezonu i nestrpljivo očekujemo da dođu oni najvažniji zbog kojih to i radimo, a to je publika“, rekao je Kovač.
 
Dramaturginja predstave je Ana Prolić, scenograf Davor Prah, kostimografkinja Nikolina Miletić, koreograf Branko Banković, a autor glazbe je Tomislav Babić. U predstavi glume Vladimir Tintor (baron Trenk), Ljubiša Milišić (pandur Pavao), Anita Schmidt (carica Marija Terezija), Miroslav Čabraja (kancelar Lujo), Sandra Lončarić/Zdenka Šustić (guščarica Marica), Antonija Pintarić (mlinarica Kata), i drugi. (Hina)

(R.P.B., 23.09.2020)