nagrada

Dodjelom nagrada završen 53. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF


vrijeme: 24.09.2020.
mjesto: Zagreb

Podjelom nagrada u srijedu je završen 53. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF, a glavna nagrada 'Milan Čečuk' za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Kazalištu lutaka Maribor iz Slovenije, za predstavu 'Pinokio', priopćili su organizatori.

Predstava 'Flekavac' riječkog Gradskog kazališta lutaka Rijeka apsolutni je pobjednik festivala, kojeg su nagradili i dječji i stručni žiri, dodaje se u priopćenju.
 
Stručni žiri u sastavu Olga Vujović, Katarina Kolega i Maja Lučić Vuković, predsjednica žirija, istaknuo je da u ovom izazovnom kriznom vremenu nije lako igrati predstave znajući da će gledalište biti poluprazno.
 
Unatoč tome na ovogodišnjem 53. PIF-u izvođači su dali sve od sebe te se u predstavama prepoznala srčanost i entuzijazam. Uz raznovrsne estetike i intrigantne ideje, lutkari se ne libe uhvatiti u koštac s ozbiljnim društveno političkim temama koje obrađuju na kritički i duhoviti način. Ansambl predstave odisale su čvrstim zajedništvom i zračile radošću (su)igre, a animatori su ponovno pokazali da lutka doista ima dušu, naveo je Stručni žiri 53. PIF-a.
 
Nagrađeni su Nina Mitrović – za tekst u predstavi Flekavac, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, te Ivana Đula i Luka Vrbanić - za glazbu i tekstove songova u predstavi Flekavac riječkog Gradskog kazališta lutaka.
 
Nagrade su dodijeljene i Matteu Spiazziju – za likovnost predstave Pinokio, u izvedbi Kazališta lutaka Maribor iz Slovenije,  Aleni Pavlović – za kreaciju lutaka i scenografije u predstavi Flekavac, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, te Gordanu Marijanoviću – za zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi Pliva patka preko Drave, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
 
Ansamblu predstave Tihi dječak, Kazališta za djecu Kragujevac iz Srbija dodijeljena je nagrada za skladnu, vrsnu i upečatljivu kolektivnu igru.
 
Arijelu Doronu iz Države Izrael/Savezne Republike Njemačke dodijeljena je nagrada za promišljenu i duhovitu animaciju u predstavi Plastični junaci.
 
Miha Bezeljak dobio je nagradu  za preciznu i zaigranu animaciju u predstavi Pinokio Kazališta lutaka Maribor iz Slovenije, a  Renata Carola Gatica – za režiju predstave Flekavac riječkog Gradskog kazališta lutaka.
 
Nagrada „Tibor Sekelj“ za predstavu s najhumanijom porukom dijeljena je Arielu Doronu, Država Izrael/Savezna Republika Njemačka, za predstavu Plastični junaci.
 
Glavna nagrada „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Kazalištu lutaka Maribor, Slovenija, za predstavu Pinokio. (Hina)

(R.P.B., 24.09.2020)

Tagovi: nagrada, pif