djeca, mladi

Škola animacije za djecu u kinu 'Tuškanac'


vrijeme: 24.09.2020.
mjesto: Zagreb

Škola animacije je radioničkog tipa, kroz praktični rad upoznaje djecu s osnovnim principima animacije i uvodi ih u svijet stvaranja animiranog filma.

Škola animacije započela je 19. rujna 2020., traje do kraja školske godine, a ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta. Radi se u grupama od maksimalno 10 djece u prostoru koji se redovito zrači, pod aktualnim epidemiološkim mjerama.
 
Obzirom da djeca u današnje vrijeme previše sjede i gledaju u različite ekrane,  program je osmišljen na način da se radi u različitim materijalima (kartonu, papiru, glini…) prema dinamičnom planu sata. Za planiranje animacije i "glasno razmišljanje" koristi se velika white board ploča, ponekad se prikazuju i kratki autorski animirani filmovi.
 
Sprave na kojima se radi zovu se: thaumatrope, flipbook, phenakistoskop, zoetrope i praxinoskope. Uz to radi se i na inačici Bergmanovog Kinematografa u kome se cutout animacijom timskim radom oživljavaju likovi snimajući ih iPadom.
 
Voditelji radionica su likovni umjetnici i animatori, autorica projekta i organizatorica je Maša Udovičić. Projekt je 2020. godine podržalo Ministarstvo kulture RH i Hrvatski audiovizualni centar, a izvodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.
 
Prijavnica

 
FB stranica


(R.P.B., 24.09.2020)