djeca, mladi

Animafest: Raznovrsni program za djecu i mlade


vrijeme: 29.09.2020. - 03.10.2020.

Program za djecu i mlade Animafesta Zagreb 2020, koji počinje 28. rujna, najvećim dijelom održavat će se u dvorani Kinoteke, a uslijed novih okolnosti filmovi iz konkurencije moći će se prikazivati i online učenicima i vrtićkoj djeci.

Za dječju publiku namijenjeno je Natjecanje filmova za djecu, Obiteljski program s dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionica optičkih igračaka u Medijateci Francuskog instituta te besplatni programi smješteni u zagrebačke kulturne centre, kao i projekcije u kinu Metropolis MSU-a i Uraniji.
 
Natjecanje će biti dostupno učenicima osnovnih i srednjih škola te vrtićkom uzrastu u njihovim učionicama i odjeljenjima i online kako bi im se i na taj način pružila prilika za razvoj medijske pismenosti. Organizatori pozivaju odgajatelje i nastavnike da prijave svoje škole i vrtiće za online projekcije na https://bit.ly/3cueGlG.
 
Filmove koji se natječu za nagrade odabire medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, koja ih kategorizira prema uzrastu - za predškolsku djecu (4-7 godina), mlađe školarce (7-10 godina), starije školarce (10-14 godina) i mlade odrasle (14+ godina).
 
"Ukupno 41 film ove konkurencije nudi priče o prijateljstvu, obitelji, mašti, ljubavi, hrabrosti, povjerenju, sjećanjima i putovanjima", stoji u najavi programa, koji će se održati u Kinoteci 2. i. 3. listopada u prijepodnevnim satima.
 
Obiteljski program počinje već u subotu 26. rujna u Kinu Metropolis MSU-a dugometražni filmom "Slavna invazija medvjeda na Siciliju" Lorenza Mattottija. Za tu projekciju, kojom se obilježava 10 godina Kina Metropolis, ulaznica stoji 10 kuna na blagajni i internetskoj stranici toga kina.
 
Isti dan u Kinoteci je na programu besplatni "Animafest predstavlja: Zvjerke u gostima", za djecu stariju od četiri godine.
 
Dugometražni film, "Putovanje jednog princa" Jean-Françoisa Laguioniea, igra 3. listopada u Metropolisu i Kinoteci, a u suradnji s Kino.hr i u Plaškom te Dugoj Resi.
 
Kratkometražne selekcije pod naslovima "Veseljaci i pustolovi" i "Festival francuskog animiranog filma: igre i trice" u središtu su Obiteljskog programa.

Najbolji filmovi 11. VAFI-ja, međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin, kao i izbor filmova za djecu i mlade 3. i 4. listopada dolaze u kulturne centre Travno, Dubrava, Sesvete, Maksimir i Trešnjevka u sklopu besplatnog programa Animafest u Vašem kvartu.
 
Radionicu optičkih igračaka za djecu u Medijateci Francuskog instituta vodit će u subotu 3. 10. od 11:30 do 13:00 sati Antonija Veljačić, uz obaveznu prijavu na: radionice@institutfrancais.hr, najavili su organizatori. (Hina)

(R.P.B., 25.09.2020)