info




 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Tellmeart.com – Latvija

Društvo ograničene odgovornosti Tellmeart.com traži partnere za prijavu na poziv Programa Kreativna Europa – međusektorski pozivi. Kao svoju temeljnu misiju ističu pokretanje pristupačne web platforme za stvaranje audio vodiča, kojima bi umjetnici i autori mogli sa širom publikom i zajednicama dijeliti priče u pozadini svojih (izloženih) djela.
 
projekcija

Zagrebačka premijera filma ‘Bruški martirij’

U četvrtak, 20. lipnja, s početkom u 17 sati, u zagrebačkom Kinu Tuškanac bit će prikazan dokumentarni film 'Bruški martirij'. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan!
 
predstavljanje

Predstavljen program Zagrebačkoga kulturnog ljeta 2019.

Program Zagrebačkoga kulturnog ljeta 2019. (ZGKUL 2019.), koje se ove godine održava pod sloganom 'Budi kul - budi u Zagrebu', predstavljen je u srijedu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.
 
obavijest

Jedan od mnogih epiloga: Izabrane pjesme Pier Paola Pasolinija

Predstavljanje knjige 'Jedan od mnogih epiloga: Izabrane pjesme Pier Paola Pasolinija' održat će se 21. lipnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.
 
izložba

Izložba 'Skriveno blago' Velimira Trnskog

Izložba slika Velimira Trnskog 'Skriveno blago' će povodom Svetoivanskih dana biti otvorena 24. lipnja u Galeriji Kraluš POU Sv. Ivan Zelina, u 19 sati.
 
izložba

Izložba Bena Vautiera u Galeriji Rigo

Izložba Bena Vautiera u Galeriji Rigo (Novigrad) otvara se 20. lipnja, a izloženi radovi će se moći pogledati do 17. srpnja 2019.
 
izložba

Branko Ružić: 'Jedinstvena sinteza forme'

Otvorenje samostalne izložbe 'Jedinstvena sinteza forme' autora Branka Ružića bit će u petak, 21. lipnja, u 20 sati, u Gradskoj galeriji Labin.
 
predavanje, tribina

Umjetnički razgovor u Veneciji: Angela Richter i Martha Wilson

Kao dio programa promocije međunarodne izložbe u organizaciji Grada Dubrovnika i Umjetničke galerije Dubrovnik pod nazivom 'Mjesto isprekidanih odlazaka' otvorene tijekom 58. Venecijanskog bijenalea, na izložbenoj lokaciji, na adresi Tesa 100, Arsenale Nord, u nedjelju, 23. lipnja, s početkom u 17 sati, održat će se i umjetnički razgovor na kojemu će sudjelovati slavna teoretičarka i redateljica Angela Richter te njujorška umjetnica i jedno od najvećih imena performansa danas, Martha Wilson.
 
natječaj

Kultura nova: Objavljeni javni pozivi Programa podrške 2019 s rokom prijave 3. 9. 2019.

Zaklada 'Kultura nova' je 18. lipnja 2019. na službenim mrežnim stranicama u okviru Programa podrške 2019 objavila javne pozive na predlaganje programa i projekata s rokom prijave 3. 9. 2019.!
 
obavijest

Književne večeri na Pelješcu

U Vrućici na poluotoku Pelješcu 20. i 21. lipnja književnim večerima započinje program Vrućiško kulturno ljeto 2019. Ove godine program, osim kazališnih predstava i koncerata klasične glazbe, po prvi put donosi književne večeri i izložbe.
 
obavijest

Prezentacija časopisa 'Oris' u Beču

Direktorica ugledne bečke galerije Galerie Krinzinger, gđa Ursula Krinzinger, pozvala je uredništvo Orisa da predstavi časopis i njegove aktivnosti u filijali galerije, Krinzinger Lesehaus, smještenoj u pokrajini Weinviertel. Uz časopis, bit će predstavljen simpozij Dane Orisa, izložbe i predavanja u Oris Kući arhitekture te izdavačka djelatnost.
 
natječaj

Poziv lokalnim nezavisnim kazališnim umjetnicima na sudjelovanje u projektu 'Make a Move'

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA poziva vaninstitucionalne i nezavisne kazališne umjetnike i članove umjetničkih kolektiva s područja Rijeke, Primorsko-goransko županije i Hrvatske da se pridruže Labu u Rijeci – 'Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika'. Rok za prijavu je 5. srpnja 2019.!
 
natječaj

Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike

Centar za ženske studije 12. godinu zaredom objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Natječaj je otvoren do 10. listopada 2019. i namijenjen je svim studenticama i studentima preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, svih znanstvenih i umjetničkih područja.
 
natječaj

Natječaj 'Buča kao inspiracija' 2019.

Pozivaju se svi zainteresirani da prijave svoja idejna rješenja za privremenu skulpturu, instalaciju ili landart na temu 'Buča kao inspiracija'. Šest odabranih radova bit će izloženo u Parku hrvatskih branitelja u Ivanić-Gradu u sklopu manifestacije Bučijada koja se održava od 4. do 6. listopada. Natječaj je otvoren do 6. rujna 2019.!
 
natječaj

Udruga Biom objavljuje natječaj za novinare

Udruga Biom raspisuje natječaj za novinarske radove, odnosno pruža jednokratnu novčanu potporu za novinarku ili novinara koji bi se tijekom šest mjeseci posvetili istraživanju i izvještavanju na zadanu temu. Rok za prijave je 26. lipnja 2019.!
 
nagrada

Nagrade publike za najbolju predstavu Kazališnoga ponedjeljka Teatra na Trešnjevci

Prvu sezonu Kazališnog ponedjeljka CeKaTe teatra Centar za kulturu Trešnjevka završio je dodjelom nagrada za najbolju predstavu po izboru publike. Najboljima je publika ocijenila predstavu 'Tri treća tromjesečja' Gradskoga kazališta 'Joza Ivakić' Vinkovci te 'Plesnu haljinu žutoga maslačka' Kazališta Prijatelj iz Zagreba.
 
istraživanje

Na Galešnjaku su ljudi živjeli prije 7000 godina

Na Galešnjaku, otočiću u Pašmanskom kanalu planetarnom poznatom zbog svoga srcolikoga oblika, u dalekoj su prošlosti živjeli ljudi, i to u starijoj fazi mlađega kamenog doba, prije nešto više od 7000 godina, najnovije je otkriće istraživačkog tima Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koji je prije nekoliko dana u podmorju između otočića Ričula i Galešnjaka, na dubini od šest metara, otkrio prastaru golemu pravocrtnu konstrukciju sagrađenu od krupnijega amorfnog kamena.
 
festival, najave

XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone u rujnu u HNK-u Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će od 12. do 17. rujna XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone, u sklopu kojega će publici biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt Peterburga, 'sjeverne prijestolnice' Rusije, te izložba mladog ruskog fotografa Pavla Frančišina.
 
festival, najave

Najavljen program 4. Rab Jazz Festa

Četvrti Rab Jazz Fest održat će se od 5. do 8. rujna na nekoliko lokacija u Rabu, a posjetitelje će u glazbenu čaroliju festivala svojim interpretacijama uvesti jedna od najcjenjenijh pjevačica u povijesti hrvatske glazbe Radojka Šverko, najavili su organizatori.
 
festival, najave

Verdijev 'Rigoletto' otvara 14. srpnja 65. Splitsko ljeto

Opernom premijerom Giuseppea Verdija 'Rigoletto' na Peristilu će 14. srpnja biti otvoreno  65. Splitsko ljeto, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.
 
festival, najave

Ljeto na Gradini od 6. srpnja do 1. rujna

Više od tristo izvođača sudjelovat će u dvadeset programa u sklopu 14. ljeta na Gradini, koje će se održavati od 6. srpnja do 1. rujna, najavljeno je na konferenciji za novinare u Trsatskom kaštelu.
 
festival, najave

Vukovar Film Festival od 4. do 7. srpnja

Vukovar Film Festival (VFF) održat će se od 4. do 7. srpnja, otvorit će ga film Bobe Jelčića 'Sam samcat', a publika će moći pogledati i brojne hvaljene dokumentarne, dugometražne i kratkometražne filmove, među kojima su pobjednici Berlina i Cannesa - filmovi 'Sinonimi' i 'Parazit' te nagrađeni filmovi 'Tuga i slava' i 'Bogu hvala', najavljeno je u utorak na konferenciji za medije.
 
festival

Zadarsko kazališno ljeto od 28. lipnja do 2. kolovoza

Od 28. lipnja do 2. kolovoza na 25. Zadarskom kazališnom ljetu publika će moći uživati u dvanaest predstava, od čega dvije premijere, te tri koncerta u sklopu Zadar Jazz and blues festivala.
 
festival

U subotu u Osijeku počinje 2. Panonski folklorni festival

Drugi Panonski folklorni festival održat će se od 22. do 25. lipnja u Osijeku u organizaciji Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva 'Osijek 1862.', najavili su u utorak organizatori.
 
festival

6. Midsummer Scene Festival u Dubrovniku

Šesto izdanje Midsummer Scene Festivala, koji se od 21. lipnja do 7. srpnja održava u Dubrovniku, predstavljeno je u utorak u Palači Sponza, a organizatori su najavili bogat program čiji je središnji događaj izvedba predstave 'Romeo i Julija' Williama Shakespearea, koja će se na tvrđavi Lovrijenac održati trinaest puta, od 22. lipnja do 5. srpnja.
 
nagrada

Uručene Nagrade Vladimir Nazor

Jubilarne 60. državne Nagrade Vladimir Nazor koje se dodjeljuju za umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, dobitnicima je u utorak svečano uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade akademik Zvonko Kusić.
 
nagrada

28. DHF: Grand Prix, Oktavijan i nagrada za montažu filmu 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića

Dokumentarni film 'Srbenka' redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Grand Prix, Oktavijan i nagradu za montažu ovogodišnjih, 28. Dana hrvatskoga filma, koji su završili dodjelom nagrada na platou iznad Kina Tuškanac.
 
nagrada

Dodjelom nagrada i programom posvećenom M. Crnobrnji Gumbeku zatvoreni 43. Dani satire

Predstava 'Realisti' SNG Nova Gorica iz Slovenije proglašena je u utorak u Zagrebu najboljom predstavom 43. Dana satire Fadila Hadžića, a program koji je od 1. lipnja predstavio u Satiričnom kazalištu Kerempuh 13 ponajboljih satiričnih ostvarenja iz Hrvatske i regije zaključen je prigodnim prisjećanjem na legendarnog glumca hrvatske komediografije Mladena Crnobrnju Gumbeka i otkrivanjem njemu posvećene zvijezde na Kerempuhovoj Stazi slavnih.
 
koncert

Gudački kvartet 'Cadenza Zagreb' nastupa u Vukovaru>>>

 
 
festival

Festival Miroslav Krleža od 28. lipnja do 7. srpnja

Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža održava se od 28. lipnja do 7. srpnja, a otvara se premijerom Krležine drame 'Gospoda Glembajevi' u režiji Branka Brezovca, najavio je u utorak na konferenciji za novinare ravnatelj festivala Goran Matović.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Ljetne radionice 'Pod šatorom'

I ove godine Hrvatski školski muzej organizira ljetne radionice za djecu 'Pod šatorom'. Radionice su namijenjene djeci dobi od 7 do 12 godina.
 
konferencija, znanstveni skup

Otkrivanje Dalmacije V. - međunarodna konferencija

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira peto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom 'Otkrivanje Dalmacije', koje će se održati od 19. do 22. lipnja u Splitu.
 
festival

OHOHO festival 2019.

Ovogodišnji OHOHO festival D.I.Y stripa i ulične umjetnosti će se održati od 20. do 25. lipnja u prostorima AKC Medika, Pierottijeva 11.
 
festival

Festival slikovnice 'Čuvari priča': Šume pričaju

Festival slikovnice 'Čuvari priča' će se održavati u sklopu programa Osječkog ljeta kulture 2019., u razdoblju od 4. do 6. srpnja, u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.