info - kulturna baština


obavijest

Monografija 'Arhitektura franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva do kraja 16. st.'

Monografiju Damira Demonje "Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća" objavio je Arheološki muzej Istre (AMI) iz Pule u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Instituto Politécnico de Viana do Castelo – Portugal

Instituto Politécnico de Viana do Castelo (IPVC) traži partnere za prijavu na poziv programa Kreativna Europa: Potpora za europske projekte suradnje (2020.) u okviru potprograma Kultura. IPVC je osnovan 1980. g. kao regionalna visokoobrazovna ustanova za programe u područjima kulture, znanosti, tehnologije, osobnog i profesionalnog razvoja.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Theatre City – Crna Gora

Theatre City traži partnere za prijavu na poziv programa Kreativna Europa: Potpora za europske projekte suradnje (2020.) u okviru potprograma Kultura. Theatre City je javna ustanova u kulturi u čijoj se organizaciji jednom godišnje još od 1987. godine održava festival Theatre City (Grad teatar). 
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Muzeji i galerije Podgorice – Crna Gora

Muzeji i galerije Podgorice traže partnere za prijavu na poziv programa Kreativna Europa: Potpora za europske projekte suradnje (2020.) u okviru potprograma Kultura. Muzeji i galerije Podgorice naziv je javne ustanove u kulturi djelatne u glavnom gradu Crne Gore u području likovnih umjetnosti i kulturne baštine.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Higher Education College of Art and Preservation and Restoration of Cultural Property – Španjolska

Higher Education College of Art and Preservation and Restoration of Cultural Property traži partnere za prijavu na poziv programa Kreativna Europa: Potpora za europske projekte suradnje (2020.) u okviru potprograma Kultura, a zainteresirani su za suradnju na projektima u područjima likovne i primijenjene umjetnosti te kulturne baštine u svojstvu partnera.
 
smotra, revija

Revija narodnih nošnji / Na putu do mora

Revija narodnih nošnji pod nazivom 'Na putu do mora' održat će se u petak, 22. studenog, u Kulturnom centru Travno, s početkom u 19.30 sati. 
 
izložba

Tradicijska moda s početka 20. stoljeća

Otvorenje izložbe 'Tradicijska moda s početka 20. stoljeća' održat će se u četvrtak, 14. studenoga 2019., u 19 sati, u Gradskom muzeju Sisak. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2020.
 
seminar

Seminar o zaštiti kulturne baštine u kriznim uvjetima

Potaknut potrebom aktivnijeg promišljanja o zaštiti kulturnih dobara u kriznim uvjetima, odnosno katastrofama, Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organizira 7. studenoga 2019. stručno-znanstveni seminar pod nazivom 'Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima' u suradnji s Međunarodnim institutom za klimatske aktivnosti i Centrom za inovacije u kulturi. 
 
obavijest

Predstavljanje knjige: Paška čipka na izložbama u Zagrebu i inozemstvu

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar najavljuje predstavljanje knjige 'Paška čipka na izložbama u Zagrebu i inozemstvu', autora Ive Palčića. Predstavljanje će se održati u petak, 8. studenog 2019., u 12 sati, u Gradskoj loži.
 
izložba, konferencija, znanstveni skup

Frankapansko naslijeđe: pet stoljeća Njemačko-rimskoga brevijara

U petak, 8. studenoga 2019., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (malo predvorje) održat će se znanstveni skup 'Frankapansko naslijeđe: pet stoljeća Njemačko-rimskoga brevijara' i otvorenje prigodnih izložbi 'Deutsch-römisches Brevier: 500 godina – 400 primjeraka – 1 obljetnica' i 'Krstin zavičaj: Modruš'.
 
nagrada

Projekt digitalnog očuvanja paške čipke osvojio vrijednu nagradu

Samostan svete Margarite iz Paga osvojio je za projekt digitalnog predstavljanja stalnog postava paške čipke i čipkarstva nagradu u vrijednosti od 120 tisuća kuna. Nagrada je osvojena na natječaju Zagrebačke banke u kategoriji kultura i znanost.
 
izložba

MUO: Veliki izložbeni projekt 'Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini'

Izložba "Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini", koja se otvara 30. studenog u Muzeju za umjetnost i obrt, prvi put u Zagreb dovodi stoljećima prikupljan i čuvan iznimno vrijedan korpus blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca.
 
natječaj

Poziv na partnerstvo – Europski volonteri za kulturnu baštinu 2020.

Culture Hub Croatia - Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, Split, traži partnere za suradnju na projektu Europski volonteri za kulturnu baštinu 2020. Prijedlozi se primaju do 22. studenog 2019.
 
izložba

Gliptoteka HAZU najavljuje izložbu 'Stećci nekad i danas'

Izložba 'Stećci nekad i danas' održava se u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, od 9. studenog do 29. prosinca 2019. Otvorenje izložbe je 9. studenog u 12 sati.
 
obljetnica, proslava

40 godina od upisa prvih hrvatskih dobara na Popis svjetske baštine UNESCO-a

Prije točno 40 godina, 26. listopada 1979., UNESCO je uvrstio prva hrvatska dobra na Popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Bile su to povijesne jezgre Dubrovnika i Splita te Nacionalni park Plitvička jezera. Na ovaj način Republika Hrvatska ravnopravno sudjeluje u kulturnom nasljeđu čitavog čovječanstva, kao i bogatom tradicijom koja svojim razmjerima i značenjem nerijetko nadrasta nacionalne povijesti mnogo većih zemalja.
 
radionica, kolonija

Radionica 'Drvena skulptura u Labinu' / Zaboravljena baština

Deseta radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“, koji se ostvaruje u suradnji Instituta za povijest umjetnosti, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, s temom „Drvena skulptura u Labinu“, održat će se u prostorijama Narodnog muzeja Labin, 28. listopada 2019. 
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Biennale of Western Balkans – Grčka

Biennale of Western Balkans (BoWB) traži partnere za prijavu na poziv programa Kreativna Europa: Potpora za europske projekte suradnje (2020.) u okviru potprograma Kultura. BoWB pokrenula je umjetnička akademija Sveučilišta u Ioannini s ciljem predstavljanja i promicanja suvremenog umjetničkog stvaralaštva inspiriranog nematerijalnim naslijeđem Grčke i Zapadnog Balkana s intencijom širenja na područje čitave Europe.
 
konferencija, znanstveni skup

Počeo znanstveni skup o odnosu crkve i grada u hrvatskom srednjovjekovlju

Međunarodni znanstveni skup, četvrti triennale "Gradovi hrvatskog srednjovjekovlja: Grad i crkva", počeo je u utorak u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, gdje će tijekom dva dana tridesetak znanstvenika govoriti o temi ključnoj za razdoblje srednjovjekovlja.
 
izložba

Izložba o Avarima i Slavenima iz hrvatske i slovačke perspektive u Arheološkom muzeju

Arheološki muzej u Zagrebu otvara u utorak veliku međunarodnu izložbu "Avari i Slaveni", koja je konceptualno podijeljena na dvije izložbe - hrvatsku "Avari i Slaveni južno od Drave" te slovačku "Avari i Slaveni sjeverno od Dunava". Izložba je otvorena od 23. listopada 2019. do 9. veljače 2020. godine.
 
konferencija, znanstveni skup

U Zagrebu se održava konferencija 'Nematerijalna baština - izazov za politiku upravljanja i prikupljanja'

Međunarodna znanstvena konferencija „Nematerijalna baština – izazov za politiku upravljanja i prikupljanja“ održavat će se u Zagrebu od 17. do 20. listopada 2019. godine.
 
obavijest

Predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova na oltaru župne crkve Uznesenja BDM u Vrbniku

Hrvatski restauratorski zavod najavljuje predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova na središnjem dijelu glavnog oltara župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrbniku, koje će se održati 18. listopada 2019. godine, u 19 sati, u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Vrbniku.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodna konferencija 'Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji' / CRUA 2019

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, u suradnji sa Sveučilištem, organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom ,,Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje’’ – CRUA 2019. Konferencija će se održati u četvrtak, 24. listopada, u prostoru bivše crkve Sv. Nikole, te u petak, 25. listopada, na Zadarskom Sveučilištu.
 
istraživanje

Arheološko otkriće kod Vinkovaca: Pronađena rimska kola

Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili su danas na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca, izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske obitelji, a arheolozi nalaz datiraju u 3. stoljeće poslije Krista.
 
obavijest

Predstavljen projekt razvoja osječke Tvrđe

U osječkoj Županijskoj komori u četvrtak je predstavljen projekt razvoja osječke Tvrđe, vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna nepovratnog novca iz EU fondova.
 
najave

Fortifikacija Starog grada Čakovca postat će Muzej nematerijalne baštine

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovca, koja će postati Muzej nematerijalne kulturne baštine, kapitalni je projekt za kulturu i turistički razvoj Međimurske županije.
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Od Cvitnjaka do Cvitnjaka'

Predavanje 'Od Cvitnjaka do Cvitnjaka' će se održati u četvrtak, 3. listopada, u prostorijama Udruge zagrebačkih Poljičana 'Sv, Jure', Ilica 48 - prizemlje dvorišne zgrade, s početkom u 19 sati. Ovim predavanjem želi se zainteresiranu publiku upoznati s običajima drevne i još uvijek nedovoljno istražene Poljičke Knežije.
 
okrugli stol

Šokačka i bunjevačka tradicijska kultura u centrima Slavonije i Šokadije

14. međunarodni okrugli stol 'Urbani Šokci' u organizaciji Šokačke grane, Vinkovačkih šokačkih rodova, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj održava se u Osijeku 4. 10. s početkom u 17 sati te u Vinkovcima 5. 10. u 10 sati, a tema okruglog stola je 'Pučka pobožnost Šokaca i Bunjevaca - jučer, danas, sutra'.
 
predstavljanje

Muzej vučedolske kulture: Najavljeno snimanje dokumentarno igranog serijala 'Vučedolske tajne'

U povodu završetka sezone arheoloških istraživanja lokaliteta Vučedola u Muzeju vučedolske kulture na konferenciji za novinare je najavljeno snimanje dokumentarno-povijesnog serijala o vučedolskoj kulturi (3000. - 2500. godine pr. Krista) te su predstavljeni iznimni arheološki nalazi ovogodišnjih iskapanja.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija 'Izazovi i prednosti sudioničkog upravljanja u kulturi'

'Dani otvorenih vrata Mreže KREŠIMIR' naziv je završnog trodnevnog događanja u projektu KREŠIMIR - KREativna ŠIbenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja“ koje će se održati u na šibenskim tvrđavama sv. Mihovila i Barone od 3. do 5. listopada. U sklopu ovog trodnevnog događanja, održat će se konferencija „Izazovi i prednosti sudioničkog upravljanja u kulturi“.
 
izložba

Izložba 'Kapa dolje! - Priča o (ne)pokrivanju glave' u EMZ

Izložba 'Kapa dolje! - Priča o (ne)pokrivanju glave', kojom se obilježava 100. obljetnica Etnografskoga muzeja u Zagrebu, otvara se u utorak, 24. rujna 2019. u 19 sati, u EMZ.
 
izložba

Otvorena izložba 'Vrhunac baroknog poleta'

Izložba 'Vrhunac baroknog poleta - Umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije' otvorena je u četvrtak u predvorju Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, a izložba se može razgledati u Domitrovićevoj kuli, koja se nalazi uz Zagrebačku prvostolnicu.
 
natječaj

Peer-Learning Scheme on Cultural Heritage for Cities and Regions

Otvoren je javni natječaj za provedbu programa uzajamnog učenja za stručnjake u području kulturne baštine iz gradova i regija u EU. Rok za podnošenje prijava je 23. rujna 2019., u 13 sati (po Bruxelleskom vremenu).
 
novo izdanje

Umjetnost i zabava u središtu Dana europske baštine 2019.

Ovoga rujna i listopada tradicionalno se u Hrvatskoj održavaju 'Dani europske baštine', ove godine središnja tema je 'Umjetnost i zabava: baština u središtu pozornosti', a središnje događanje bit će u Lepoglavi u sklopu međunarodnoga festivala čipke koji se otvara u petak u znaku teme 'Čarobna kraljevska čipka'.
 
obavijest

Suhozidna ekstravaganca 5

I ove godine, s početkom od 15. rujna, u trajanju od mjesec dana, provodit će se projekt 'Suhozidna ekstravaganca', odnosno 'Dry stone wall extravaganza 5' koji će okupiti 15 volontera iz 5 zemalja (Italija, Poljska, Španjolska, Francuska, Turska). Peto izdanje projekta provodit će se u Murteru do 15. listopada, a glavne aktivnosti bit će na lokaciji arheološkog nalazišta Colentum.
 
festival

Bajkovita kraljevska čipka - tema festivala čipke u Lepoglavi

Bajkovita kraljevska čipka glavna je tema ovogodišnjeg 23. međunarodnog festivala čipke koji će se u Lepoglavi održati od 13. do 15. rujna, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Klubu Europa media varaždinskog HNK.
 
najave

7. Dani industrijske baštine grada Siska

Program sedmih Dana industrijske baštine grada Siska započinje u petak, 13. rujna, otvorenjem izložbe 'Industrijski dizajn – ISKRA' u 19 sati, u Gradskom muzeju Sisak.
 
obavijest

Počinje provedba projekta Industrijska baština Ivanić-Grada

U Ivanić-Gradu počinje provedba projekta u kulturi Industrijska baština Ivanić-Grada, prva mu je faza međunarodna volonterska radionica 'Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine Ivanić-Grada' koja će se održati od 31. kolovoza do 11. rujna. 
 
najave

Rimska noć na Claustri u Studeni (31.8.)

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka, 31. kolovoza 2019., organiziraju manifestaciju 'Rimska noć na Claustri', u sklopu projekta Claustra+. Ovim će se događanjem pridonijeti upoznavanju živog svijeta koji okružuje kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum čije se zidine protežu od Rijeke do Posočja u Sloveniji.
 
obavijest

Otvoren novi stalni izložbeni postav Biskupske palače u Dubrovniku

Novi stalni izložbeni postav Biskupske palače u Dubrovniku svečano je otvoren u srijedu navečer na prvom i drugom katu zgrade u povijesnoj jezgri grada, a izložene su umjetnine od srednjega vijeka do 19. stoljeća iz kolekcije dubrovačkih biskupa.
 
najave

304. Sinjska alka

304. viteško natjecanje alkara - Sinjska alka, održat će se 4. kolovoza 2019., prve nedjelje u kolovozu. U petak, 2. kolovoza, alkari se natječu za Baru, a dan kasnije, 3. kolovoza, za Čoju.
 
izložba

Izložbom 'UNESCO 40' Split obilježava upis Dioklecijanove palače na UNESCO-ovu listu

Multimedijalna izložba "UNESCO 40" autora Ivana Perića otvorena je u srijedu navečer u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci, u sklopu četrdesete obljetnice upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-ovu listu svjetske spomeničke baštine.
 
nagrada

Objavljeni dobitnici 'Nagrade Vicko Andrić' za 2018.

Na sjednici Odbora za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“, održanoj 11. srpnja 2019. godine u Ministarstvu kulture, donesene su odluke o dodjeli ove Nagrade za 2018. godinu, priopćeno je iz Ministarstva kulture.
 
festival

18. Međunarodni festival antike Sepomaia viva

Osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala antike Sepomaia viva održat će se 29. i 30. srpnja u Povijesnoj jezgri grada Umaga.
 
istraživanje

Na šibenskoj tvrđavi sv. Ivana arheolozi pronašli zidove iz 1648., očekuju nova otkrića

Arheolozi su na tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku, čija je obnova počela prije dva mjeseca, pronašli zidove iz 1648. godine, potvrdio je u ponedjeljak pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, koji vodi projekt obnove tvrđave.
 
radionica, kolonija

46. Kiparska kolonija u Ernestinovu

46. Kiparska kolonija u Ernestinovu održava se od 3. do 10. kolovoza 2019.
 
novo izdanje

Dani kule 2019.

Dani kule 2019. održat će se sljedeći vikend, 27. i 28. srpnja, u Kuli Stojana Jankovića, Islam Grčki.
 
obavijest

Ljekarništvo Male braće u Dubrovniku kulturno dobro

Ministarstvo kulture svojim Rješenjem od 9. srpnja 2019. zaštitilo je Ljekarništvo Male braće u Dubrovniku kao nematerijalno kulturno dobro. Kao takvo bit će upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih dobara.
 
obavijest

Predstavljanje rezultata arheoloških istraživanja Loron - Santa Marina 2019.

U Zajednici Talijana "Giovanni Palma" u Taru u petak, 12. srpnja u 20 sati, održat će se predstavljanje rezultata arheoloških istraživanja na lokalitetu Loron - Santa Marina, a posebno uljare rimske vile na lokalitetu Crkvina. 
 
natječaj

7 Most Endangered programme 2020 - nominacije ugroženih spomenika i lokaliteta (Rok: 1.8.2019.)

Program Europe Nostre '7 Most Endangered' ukazuje na ugrožene spomenike i lokalitete u Europi te potiče javne i privatne partnere na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini u omogućavanju njihove održive budućnosti. Rok za podnošenje nominacija produljen je do 1. kolovoza 2019.
 
izložba

U Kotoru otvorena izložba 'Hrvatska baština u trećoj dimenziji'

Izložba "Hrvatska baština u trećoj dimenziji", koja u 3D tehnici predstavlja artefakte iz hrvatskih muzeja, otvorena je u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu