info - kazalište


predstava, obavijest

Otkazana premijera Žižekove 'Antigone' u HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otkazuje premijeru 'Antigone' Slavoja Žižeka, u režiji Angele Richter, zakazanu za 20. rujna.
 
predstava

Zajc - kazalište za nove generacije

'Zajc – kazalište za nove generacije' – naziv je kampanje kojom riječki HNK Ivana pl Zajca na početku nove kazališne sezone poziva novu publiku.
 
predavanje, tribina

Čitanje kazališta: 'Dobro je dok umiremo po redu' Ivora Martinića

Nova ZKM-ova tribina 'Čitanje kazališta' tematizira novu dramu istaknutog dramatičara Ivora Martinića 'Dobro je dok umiremo po redu', a održat će se u petak, 20. rujna, u 18,30 sati, uoči praizvedbe predstave (Foyer ZKM).
 
predstava

Nova sezona ZKM-a: Širina autorskih pogleda na stanje europskog društva danas

Nova sezona Zagrebačkog kazališta mladih donosi sedam premijernih naslova s fokusom na goruće teme suvremenosti, od rasta desničarskog populizma, preko obiteljskog nasilja i ekoloških tema, do propitivanja obrazovnog sustava, odnosa prema smrti, ljubavi i - revoluciji.
 
obljetnica, proslava

Proslava petog rođendana Teatra to go

U prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, 20. i 21. rujna, održat će se proslava petog rođendana osječke umjetničke organizacije Teatar to go. Program donosi panel na temu 'Razvoj publike i/ili kazališta', predstavu za djecu 'Majstori', kratkometražne filmove napravljene u sklopu radionica Filmske Runde, premijeru filma 'Izlazite li vanka' autorice Ines Jokoš, dramsku i filmsku radionicu za djecu.
 
predstava

Premijera predstave Ane Tonković Dolenčić u ZKL-u

Premijera predstave Ane Tonković Dolenčić 'Medo Đuro kod zubara', u režiji Petre Mrduljaš, će se održati u petak, 20. rujna, s početkom u 19 sati, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.
 
predstava

Teatar Gavran otvara novu sezonu predstavom 'Sve o muškarcima'

Nakon ljetne turneje u dvadesetak gradova, te uspješno održanih 6. Dana Teatra Gavran u Malom Lošinju, zagrebački Teatar Gavran novu kazališnu sezonu 2019./2020. otvara premijernom izvedbom komedije 'Sve o muškarcima' 26. rujna u maloj dvorani Lisinski.
 
predstava

200. svečana izvedba predstave 'Mrzim istinu!' otvara kazališnu sezonu Teatra &TD

U novu kazališnu sezonu, 2019./2020., Teatar &TD ulazi obilježavanjem 200. svečane izvedbe kultne predstave 'Mrzim istinu!' autora i redatelja Olivera Frljića. Izvedbe su na rasporedu 21. rujna (19 i 21 sat - 200. svečana izvedba) te 22. rujna, u 20 sati.
 
radionica, kolonija

Dramski studio Ludens teatra

Dramski studio Ludens teatra (Koprivnica), nakon 10 uspješnih godina i brojnih nagrada na amaterskoj sceni, 13. listopada ponovo otvara svoja vrata za sve kazališne entuzijaste.
 
obavijest

'Bella Ciao' IMRC kolektiva - predstava koja pomiče granice

Na hrvatskoj sceni jedna od rijetkih inkluzivnih plesnih skupina, nagrađivani IMRC plesni kolektiv iz Zagreba, najavljuje izvedbe u Zadru i Kninu - 20. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar te 21. rujna u Dvorani Studentskog doma Fra Lujo Marun u Kninu.
 
predstava

Dvanaest premijera u novoj sezoni osječkoga HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izvest će u 113. sezoni dvanaest premijera, od kojih je prva na programu opereta 'Kneginja čardaša' 8. studenoga, najavila je u petak na konferenciji za novinare intendantica Dražena Vrselja.
 
predstava

Najbolje od sanktpeterburškog kazališta u zagrebačkom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu počinje novu sezonu s četiri ponajbolje predstave s kazališne scene Sankt-Peterburga, u okviru Međunarodnog festivala sanktpeterburške kazališne sezone, koji u petak otvara predstava 'Taras', osuvremenjena verzija povijesnoga Gogoljevog romana 'Taras Buljba'.
 
predstava

'Smjehuljica i Mrgud' - nova premijera Kazališta Prijatelj i Teatra na Trešnjevci

Kazalište Prijatelj, Gradsko kazalište Požega i Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka pripremaju predstavu za djecu 'Smjehuljica i Mrgud' čija je premijera zakazana u četvrtak, 19. rujna, u 19 sati, u Teatru na Trešnjevci (Park Stara Trešnjevka 1).
 
predstava

'Bilježnica Robija K' i 'Gruntovčani' perjanice nove sezone 'Kerempuha'

Scenska adaptacija knjige Viktora Ivančića 'Bilježnica Robija K.' i kazališna verzija popularne dramske serije 'Gruntovčani' Kreše Golika perjanice su nove sezone zagrebačkog Satiričkog kazališta 'Kerempuh', najavljene u srijedu u Zagrebu kao sezona 'kazališta za svačiji ukus'.
 
festival

Međunarodni dječji kazališni Alka-fest u Sinju

Pored već tradicionalnog Alka-festa za odrasle, Sinjsko pučko kazalište organizira od ove godine i 1. Međunarodni dječji kazališni Alka-fest. Karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom će izvedbom predstave 'Bajka o ribaru i ribici' otvoriti festival 14. rujna.
 
radionica, kolonija

Upisi u novu sezonu Kazališta Škrabe

Kazalište Škrabe i Kreativni studio Zvrk pozivaju sve predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce da postanu članovi velike obitelji Kazališta Škrabe.
 
festival

Festival mladog teatra u Balama

Festival mladog teatra projekt je Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji se realizira na području Općine Bale u Istarskoj županiji od 12. do 20. rujna i okuplja sudionike iz zemalja Europe, Azije i Amerike.
 
nagrada

'Komediji' i predstavi '39 stepenica' četiri nagrade u Skoplju

Zagrebačko kazalište 'Komedija' apsolutni je pobjednik festivala komedije 'Gola mesečina' koji se održao od 2. do 9. rujna u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji, osvojivši čak četiri nagrade za predstavu '39 stepenica', koja je među ostalim proglašena najboljom predstavom festivala.
 
radionica, kolonija

Upisi u 36. generaciju Škole glume Ri Teatra

Ri Teatar organizira 36. Školu glume za uzrast iznad 17 godina koja će se odvijati u Kulturnom centru Kalvarija. Škola će trajati 4 mjeseca, od listopada 2019. do siječnja 2020., te će se održavati subotom i nedjeljom, a povremeno i radnim danom (prema dogovoru). Početak je predviđen za 5. listopada 2019., a diplomska predstava će biti izvedena sredinom siječnja 2020.
 
predstava

'Alkestida' u režiji Livije Pandur u Kazalištu Marina Držića

Kazalište Marina Držića u Dubrovniku u novu sezonu kreće u subotu, 14. rujna, premijernom izvedbom Euripidove 'Alkestide' u adaptaciji i dramaturgiji Lade Kaštelan i u režiji slovenske redateljice Livije Pandur.
 
radionica, kolonija

Nova sezona u učilištu 'Kamov' riječkog HNK

Riječko kazalište mladih 'Kamov', učilište HNK Ivana pl. Zajca, upisuje treću generaciju polaznika! Ove sezone organizirana su dva studija: dramski studio za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te baletno-plesni studio za djecu i mlade od 14 do 25 godina.
 
predstava

Premijera predstave 'Žrtve za život' Mirana Kurspahića

Redateljsko-dramaturški autorski tandem Miran Kurspahić i Rona Žulj kao svoj novi projekt najavljuju predstavu 'Žrtve za život', čija će premijera biti 15. rujna u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.
 
festival

U petak u Zagrebu počinje 52. PIF

Međunarodni festival kazališta lutaka 52. PIF, koji će se održati od 13. do 19. rujna u Zagrebu, donosi 14 predstava iz sedam zemalja i Hrvatske, a kao najveću novost organizatori najavljuju novu izvedbenu lokaciju, tunel Grič.
 
radionica, kolonija

Upisi u dramski studio Teatra Tirena

Upisi u dramski studio Teatra Tirena će se održavati do subote, 14. rujna, u prostoru Teatra Tirena u Kačićevoj 6a.
 
predstava

Praizvedba Žižekove 'Antigone' 20. rujna u HNK-u Zagreb

Prva od ukupno pet dramskih premijera nove sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će, 20. rujna, praizvedba 'Antigone', drame koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za zagrebački HNK.
 
najave

Dramska uprizorenja na ulicama Zagreba u sklopu projekta PopUp Drama

Zagrebački trgovi i ulice postat će od 10. do 15. rujna poprište kratkih kazališnih izvedbi i fotografskih performansa u sklopu projekta urbanih intervencija na poznatim donjogradskim lokacijama pod nazivom PopUp Drama.
 
natječaj

Otvoreni poziv SubScene za prijavu projekata namijenjenih realizaciji u 2020.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride, otvorila je poziv za prijavu projekata namijenjenih realizaciji u 2020. godini. Rok za prijave je do 15. rujna 2019.!
 
predstava

Nova kazališna sezona Gradskog kazalište lutaka Split

U sezoni 2019./2020. Gradsko kazalište lutaka izvest će 4 premijerna naslova (od kojih je jedan u koprodukciji s kazalištem PlayDrama), 7 repriznih naslova, organizirat će 13. Festival Mali Marulić, ciklus koncerata JazZima, a na kraju sezone i 7. Ljetno kazalište za djecu.
 
predstava

'$ve› j€ u novcu' Bacača Sjenki premijerno u Zagrebu prije 'Južne turneje'

Nakon radioničkih izvedbi u CSS stalnom teatru inovacija u Udinama i u višoj ekonomskoj školi u Trstu projekt - radionica '$ve› j€ u novcu' premijerno će biti izvedena u Zagrebu u Kulturno informativnom centru u subotu, 7. rujna, u 21 sat. Bacači Sjenki time započinju novu sezonu 2019.-2020. te kreću na južnu turneju projekta premijernim izvedbama u Dubrovniku (Art radionica Lazareti, 9. rujna), Podgorici (Festival Fiat, 11. rujna) i Skoplju (Festival MOT, 18. rujna).
 
predstava

Pet premijera u novoj sezoni osječkog dječjeg kazališta

Na pozornici osječkog Dječjeg kazališta 'Branka Mihaljevića' u sezoni 2019./2020. bit će izvedeno dvadesetak predstava od čega je pet premijera, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare ravnatelj kazališta Ivica Lučić.
 
predstava

Kazalište Komedija gostuje na Međunarodnom festivalu komedije 'Gola mesečina' u Skoplju

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija gostovat će u nedjelju, 8. rujna, na Međunarodnom festivalu komedije 'Gola mesečina' u Skoplju, s komedijom Johna Buchana i Alfreda Hitchocka '39 stepenica' u režiji Marka Jurage.
 
predstava

Hommage Vesni Parun i Vesni Krmpotić u izvedbi Marije Sekelez u petak na Sceni Amadeo

Predstava 'Dvije Vesne, ili Ljubav mi je najčudnije čudo', koju čine dva multimedijalna poetska portreta posvećena pjesnikinjama Vesni Parun i Vesni Krmpotić u izvedbi dramske umjetnice Marije Sekelez, premijerno će biti izvedena u petak, 6. rujna, na zagrebačkoj Sceni Amadeo.
 
predstava

Predstava o vršnjačkom nasilju prva ovosezonska premijera 'Žar ptice'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' u novoj sezoni 2019./20. najavljuje tri premijerna naslova, a otvorit će ju 27. rujna premijerom predstave 'Ako kažeš, gotov si!' o problemu vršnjačkog nasilja u režiji Krešimira Dolenčića.
 
predstava, festival

Tri intrigantna naslova na 17. Festivalu svjetskog kazališta

Festival svjetskog kazališta (FSK) zagrebačkoj će publici u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu od 25. rujna do 1. listopada predstaviti tri produkcije vodećih europskih redatelja, koje je intendantica Dubravka Vrgoč najavila u ponedjeljak kao najbolje od najboljeg protekle europske i svjetske sezone.
 
predstava

Izvedbe kineske predstave 'Ratnički ples' u ZKM-u

U sklopu održavanja Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, 10. i11. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih će se održati gostovanje kineske predstave 'Ratnički ples' (The Martial Dance).
 
predstava

Prvi dan škole uz mjuzikl 'Tko pjeva zlo ne misli' Alfija Kabilja

Teatar na Trešnjevci sezonu 2019./20. počinje prvoga dana nove školske godine, u ponedjeljak, 9. rujna, u 20 sati, mjuziklom 'Tko pjeva zlo ne misli' Alfija Kabilja u izvedbi mladih umjetnika iz Pakraca.