info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Predstavljena knjiga Ive Orlića 'Fiu odiseja'

Knjiga 'Fiu odiseja' u kojoj autor Ivo Orlić opisuje svoje putovanje jedrilicom oko svijeta, u čemu je uspio kao treći Hrvat, predstavljena je u četvrtak u Rijeci.
 
obavijest

Tomislav Domović: 'Ljubavni abecedarij'

Predstavljanje knjige  'Ljubavni abecedarij' Tomislava Domovića održat će se u ponedjeljak, 20. siječnja, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 18 sati.
 
obavijest

Promocija knjige 'Poziv na krik Jozefine' A. Petrović

Promocija knjige Jozefine A. Petrović 'Pravo na krik' će se održati u četvrtak, 16. siječnja, u 18 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Mala knjiga velikih promjena'>>>

 
 
natječaj

Raspisan natječaj za nagrade Dana hrvatske knjige

Društvo hrvatskih književnika raspisuje natječaj za godišnje nagrade Dana hrvatske knjige - 'Judita', 'Davidias' i 'Slavić'. Rok za prijavu je 17. veljače 2020.!
 
obavijest

Zadarski autori predstavljaju nova izdanja u Biogradu Na Moru

U četvrtak, 16. siječnja, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru gostuju zadarski autori iz udruge ZaPis koji će predstaviti svoje tri nove knjige.
 
obavijest

'Mali kralevič' - prvi prijevod 'Maloga princa' na kajkavski

Pučko otvoreno učilište Novi Marof, u suorganizaciji s Tribinom 'Kajkavskoga spravišča', društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, a u sklopu 4. KAJkavskog vikenda v Marofu, organizira predstavljanje prvog prijevoda 'Malog princa' na kajkavski, u subotu, 18. siječnja, u 17 sati, u maloj dvorani Kulturnog centra 'Ivan Rabuzin' Novi Marof.
 
natječaj

Nagrada Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo u 2019. godini. - poziv

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 15. prosinca 2019. godine. Poziv na natječaj otvoren je do 31. siječnja 2020.!
 
predavanje, tribina

Predstavljanje nove knjige Borisa Dežulovića u splitskoj Bookvici

U prvoj ovogodišnjoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 16. siječnja, s početkom u 20,30 sati, u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) održat će se predstavljanje nove knjige Borisa Dežulovića.
 
obavijest

Mile Pešorda: 'Sloboda, mir meju nami – Eurogledi'

Predstavljanje knjige Mile Pešorde 'Sloboda, mir meju nami – Eurogledi' (s dodatkom Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku 1971.) održat će se u srijedu, 15. siječnja, u 18 sati, u Dvorani Jure Petričevića (Matica hrvatska, Zagreb).
 
obavijest

Više od tri milijuna korisnika projekta Besplatne elektroničke knjige

U 2019. godini 30 posto više korisnika projekta online je čitalo 16 posto više e-knjiga te preuzelo na svoje uređaje 2 posto više e-knjiga, a s 23 novoobjavljena naslova njihov se broj popeo na 242, kao što je i s prošlogodišnjih 583.180 novih korisnika premašena brojka od ukupno tri milijuna korisnika.
 
predavanje, tribina

Putujemo u Japan s Majom Klarić>>>

 
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska, uvodno okupljanje u 2020.

Prvo izdanje Stihovnice Siska u 2020. godini održat će se u subotu, 11. siječnja, s početkom u 19 sati. Kako je već ustaljeni običaj početkom kalendarske godine, na tribini će svoje stihove ravnopravno govoriti svi zainteresirani pjesnici.
 
obavijest

Promocija zbirke pjesama Andrijane Kos Lajtman

Promocija pjesničke zbirke Andrijane Kos Lajtman 'Stepenice za Stojanku K.' održat će se u utorak, 14. siječnja, u 19 sati, u Botaničaru. Knjigu će, uz autoricu, predstaviti Ana Brnardić i Marko Pogačar.
 
obavijest

'Miona, daj šuti!' - promocija knjige i izložba

U petak, 10. siječnja, u 18 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Naklada Semafora predstavlja slikovnicu 'Miona, daj šuti!' Silvije Šesto, uz izložbu fotografija i ilustracija Mione, autora Ane Šesto i Borisa Kuglera.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Njegovateljica' Vesne Kratofil u Vinkovcima>>>

 
 
obavijest

Umro hrvatski književnik Andrija Vučemil

U Rijeci je u subotu u 81. godini umro Andrija Vučemil, pjesnik, kazališni redatelj i socijalni radnik, dugogodišnji istaknuti član Društva hrvatskih književnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BIH (HAZU BiH), te pokretač časopisa Književna Rijeka i Naša ognjišta.  
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Izabranih djela' Ivana Slamniga

Knjiga "Izabranih djela" Ivana Slamniga, koju je u nizu Stoljeća hrvatske književnosti priredio akademik Tonko Maroević, objavila je Matica hrvatska.
 
natječaj

Natječaj za dodjelu nagrade Milivoj Cvetnić za pjesničku zbirku

Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade Milivoj Cvetnić za neobjavljenu zbirku pjesama. Rok za predaju rukopisa je 31. siječanj 2020. 
 
obavijest

Objavljen 4. broj časopisa 'Zadarska smotra'

Četvrti broj časopisa za kulturu, znanost i umjetnost "Zadarska smotra" godište LXVIII., posvećen, među ostalim, obljetnicama političara i publicista Antuna Radića, kardinala Franje Kuharića i zadarskoga nadbiskupa Marijana Oblaka, objavio je zadarski Ogranak Matice hrvatske.
 
obavijest

Objavljen hrvatski prijevod kriminalističkog romana 'Izbliza'

Knjiga "Izbliza", prva iz serije o inspektoru Adamu Fawleyju autorice Care Hunter, nakon uspjeha na svjetskim listama najprodavanijih romana, objavljena je i na hrvatskom jeziku, u izdanju zagrebačke Mozaik knjige. Roman je na hrvatski prevela Maja Opačić.
 
obavijest

Promocija monografije prvakinje drame HNK u Varaždinu Jagode Kralj Novak

Na velikoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu će u petak, 27. prosinca, s početkom u 19,30 sati, biti predstavljena monografija prvakinje drame Jagode Kralj Novak, u povodu obilježavanja 50 godina njene umjetničke karijere.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Klasic(i) suvremenici' Kim Cuculić

Knjiga 'Klasic(i) suvremenici' Kim Cuculić bit će predstavljena u riječkom antikvarijatu Ex libris u četvrtak, 19. prosinca, u 19 sati.
 
predavanje, tribina

Nataša Govedić gostuje u Booksi

U četvrtak, 19. prosinca, u 20 sati, u klubu Booksa održat će se književni razgovor s profesoricom na Akademiji dramske umjetnosti, teatrologinjom, kazališnom i književnom kritičarkom, urednicom i dramskom pedagoginjom Natašom Govedić. Razgovor će se održati u povodu izlaska njezinog romana 'Kako zavoljeti morskog psa?'.
 
obavijest

'Ime 'Hrvat' u etnogenezi južnih Slavena'

Predstavljanje knjige 'Ime 'Hrvat' u etnogenezi južnih Slavena' održat će se u četvrtak, 19. prosinca, u 18 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Knjiga je objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a o njoj će govoriti autor izv.prof.dr.sc.Mario Grčević, prof.dr.sc.Stjepan Ćosić, prof.dr.sc.Dubravka Sesar i prof.dr.sc.Slavica Stojan.
 
predavanje, tribina

Connect/Reflect: Soareja s Hrvojem>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Zijaha A. Sokolovića 'CABAres, CABArei'

Izdavačka kuća Hena com najavljuje predstavljanje knjige Zijaha A. Sokolovića 'CABAres, CABArei' u srijedu, 18. prosinca, u 18,30 sati, u Vinyl bar&baur, Bogovićeva 3, Zagreb.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Tee Perinčić 'Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!'

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Rijeci će u petak, 20. prosinca, u 18 sati, u antikvarijatu - knjižari Ex Libris biti predstavljena knjiga Tee Perinčić 'Rijeka ili smrt! / Rijeka or death! (D'Annunzijeva okupacija Rijeke 1919.-1921.)'.
 
obavijest

Sveučilište u Zagrebu predstavilo monografiju u povodu 350. obljetnice

U povodu 350. obljetnice kontinuiranog djelovanja, Sveučilište u Zagrebu objavilo je monografiju 'Sveučilište u Zagrebu 350 godina - 1669.-2019.' kao, kako je rečeno u utorak na predstavljanju, spomen na povijesnu snagu sveučilišta i svjedočanstvo našega vremena, i pogleda na vrijeme, za generacije koje dolaze.
 
obavijest

Alen Brlek: 'Sang'

U četvrtak, 19. prosinca, u 19 sati, u Kulturno informativnom centru, održat će se predstavljanje i razgovor o novoj knjizi Alena Brleka 'Sang'.
 
obavijest

Objavljeni finalisti Nagrade Fric

U utrci za 75 tisuća kuna vrijednu nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2018./19. tjednika Express šest je naslova koje je žiri u ponedjeljak najavio kao šest izvanrednih literarnih 'lica koja traže Frica',  a pokazuju se kao autori koji hrabro prokazuju aktualnu društvenu zbilju.
 
natječaj, rezidencijalni program

Reading Balkans 2020 – natječaj za književni rezidencijalni program

Rezidencijalni program Reading Balkans 2020 je otvoren za pisce, pjesnike, esejiste, dramatičare, scenariste i autore stripova iz jugoistočne Europe (Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunjske i Srbije). Rok za prijavu je 30. prosinca 2019.!
 
obavijest

Predstavljanje izdavačkog projekta Plesnog centra Tala

Predstavljanje novog izdavačkog projekta Plesnog centra Tala, hrvatsko - engleske publikacije TASK Kolekcija, održat će se 17. prosinca, u 18 sati, u Botaničaru, Trg Marka Marulića 6.
 
obavijest

Večer Drage Štambuka u Teheranu

Večer Drage Štambuka u Teheranu, uz promociju zbirke njegovih pjesama pod nazivom 'Damavand, s onu stranu mora' održat će se u subotu, 21. prosinca. 
 
obavijest

Predstavljanje talijanskoga prijevoda izdanja Istarskog ogranka DHK

Predstavljanje talijanskoga prijevoda izdanja Istarskog ogranka DHK 'Priče o žabama' i 'Priče o kornjačama' Sandre Kušević i Jadranke Ostić 'Le rane - Le tartarughe, fiabe, favole e leggende da tutto il mondo', u prijevodu književnice Laure Marchig održat će se u Puli 19. prosinca.
 
nagrada

Dodjelom nagrada završen 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Nagradu publike 'Libar za vajk' ove je godine osvojila knjiga 'Poštovani kukci i druge jezive priče' Maše Kolanović, a čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki pripala je Neviji Matošević, čijom je dodjelom u pulskom Domu hrvatskih branitelja u nedjelju navečer završen ovogodišnji 25. Sa(n)jam knjige u Istri.
 
obavijest

Promocija romana 'Balada iz predizborja' Josipa Vujčića

Promocija drugog romana Josipa Vujčića 'Balada iz predizborja'  održat će se u utorak 17. prosinca, u 17 sati, u Kulturno informativnom centru.
 
obljetnica, proslava

Dan vlaškog jezika 2019.

U nedjelju, 15. prosinca, s početkom u 17 sati, u prostoru mjesnog odbora u Šušnjevici održat će se tradicionalna manifestacija 'Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika', posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga 'Spod Učke'.
 
obavijest

Promocija knjige 'Zapisi iz Stranice Gornje' Ljiljane Đorđević i Ede Popovića

Naklada OceanMore najavljuje promociju knjige 'Zapisi iz Stranice Gornje' Ljiljane Đorđević i Ede Popovića, u ponedjeljak, 16. prosinca, u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
predavanje, tribina

Tumači poezije: Suvremena ruska poezija

Hrvatski P.E.N. centar najavljuje tribinu Tumači poezije na temu Suvremena ruska poezija – razgovor i čitanje ruske poezije povodom antologije suvremene ruske poezije 'Iznad svojega korijenja' (2019.), u izboru i prijevodu Ivana Babića. Tribina će se održati u utorak, 17. prosinca, u 18 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
 
obavijest

Otkazan nastup Orhana Pamuka na sajmu knjiga u Istri

Sa(n)jam knjige u Istri objavio je u četvrtak kasno navečer da turski Nobelovac Orhan Pamuk neće nastupiti na sajmu zbog 'izvanrednih i ozbiljnih obiteljskih problema u kojima se našao'.
 
obljetnica, proslava

Svečanost povodom Međunarodnog dana arapskog jezika

Institut za arapski jezik i islam poziva sve zainteresirane u srijedu, 18. prosinca, na svečano obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika u kongresnoj dvorani Islamskog centra Zagreb 'h. Salim Šabić', s početkom u 18,30 sati.
 
obavijest

Guzel Jahina predstavlja knjigu u Zagrebu

Ruska autorica Guzel Jahina će 13. prosinca, u 19 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića promovirati svoj novi roman 'Volgina djeca'.
 
najave

Najkorisnije knjige u gradu: božićno izdanje

U petak, 13. prosinca, od 17 do 21 sat u klubu Booksa održat će se akcija naziva 'Najkorisnije knjige u gradu: božićno izdanje!' kojoj je cilj prikupiti pomoć za napuštene gradske životinje o kojima skrbi udruga Futura.
 
najave

Otvorenje Male adventske knjižare KIC

Superknjižara, u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Antikvarijatom Jesenski i Turk, 13. prosinca, u 15 sati, otvara vrata male pop-up knjižare s glavnom porukom u nadolazećim blagdanima 'Utopli blagdane dobrom knjigom'.
 
obavijest

Multimedijska večer 'Hrvatska od kneza Trpimira do Uskočkog rata' uz predstavljanje romana 'Krsnik'

Multimedijska večer 'Hrvatska od kneza Trpimira do Uskočkog rata', uz predstavljanje romana 'Krsnik', dobitnika ovogodišnje književne nagrade GKK Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman održat će se u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u utorak, 17. prosinca, u 19 sati, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.
 
obavijest

Lafargueov manifest 'Pravo na lijenost' među besplatnim elektroničkim knjigama

Projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) završava ovogodišnji izdavački program manifestom 'Pravo na lijenost' francuskog revolucionarnog socijalista Paula Lafarguea, koji poručuje da je lijenost, kao temelj dokolice u kombinaciji s kreativnošću važan izvor ljudskog napretka.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Zrinke Paladino 'Rupa'>>>

 
 
predavanje, tribina

Književni petak: 'Pisati o nogometu – objasniti svijet?'

Posljednja ovogodišnja tribina Književnog petka, na temu 'Pisati o nogometu – objasniti svijet?' će se održati 13. prosinca, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola.