info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Objavljen 3. svezak Matičine Povijesti Hrvata 'Hrvatske zemlje u kasnom srednjem vijeku'

Treći svezak edicije 'Povijest Hrvata', knjigu 'Vrijeme sazrijevanja, vrijeme razaranja - Hrvatske zemlje u kasnom srednjem vijeku' urednice Marije Karbić, objavila je Matica hrvatska.
 
obavijest

Predstavljanje knjige i prikazivanje dokumentarnog filma u spomen na Georgija Para

Predstavljanje knjige 'Grad-pozornica Georgija Para' urednika Hrvoja Ivankovića i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma 'Georgij Paro – Pospremanje' scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta održat će se u petak, 19. srpnja, u 21,30 sati u atriju palače Sponza u sklopu umjetničkog dijela programa simpozija Budućnost ambijentalne izvedbe, a u spomen na velikana hrvatskog kazališta i kultnog redatelja Georgija Para. Ulaz je slobodan!
 
x ostalo

More knjiga na Zrinjevcu posjetilo više od 150 tisuća posjetitelja

Peto izdanje kulturno-zabavne manifestacije More knjiga, koje se u organizaciji nakladnika Lumen održalo od 1. do 14. srpnja na zagrebačkom Zrinjevcu, posjetio je rekordan broj posjetitelja, njih više od 150 tisuća.
 
natječaj, festival

Sarajevo Winter Festival 2020 - poziv

Međunarodni centar za mir, Sarajevo, najavljuje 36. Međunarodni festival „Sarajevska zima 2020“ koji će se održati od 7. veljače do 21. ožujka 2020. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pod motom „Time for you - pick up art“.  Pozivaju se zainteresirani umjetnici da do 15. studenoga 2019. prijave sudjelovanje.
 
obavijest

Hrvatski nakladnik Mitopeja objavio knjigu s NFC tehnologijom

Hrvatski nakladnik Mitopeja posegnuo je za tehnologijom komunikacije bliskog polja (NFC) kako bi podignuo iskustvo čitanja na višu razinu, posebnim izdanjem pustolovnog klasika švedskog pisca Fransa G. Bengtssona 'Crveni Orm' s ugrađenim čipom koji čitatelju nudi posebno iskustvo prelaženja granica između svjetova.
 
obavijest

Predstavljanje časopisa 'Vartal' u Trogiru

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru najavljuje predstavljanje časopisa 'Vartal' broj 1-2/ 2014. - 1-2/2015. u utorak, 16. srpnja, s početkom u 20,30 sati, u dvorištu Komunalne palače (Knežev dvor) u Trogiru.
 
obavijest

'Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti'

Predstavljanje knjige 'Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti' autorice Giovanne Jerolimić održat će u ponedjeljak, 15. srpnja, u 19 sati, na Ljetnoj pozornici Gradske knjižnice i čitaonice Mali Lošinj.
 
natječaj

Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov 2019.

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. Ovogodišnji natječaj je otvoren do 24. srpnja!
 
radionica, kolonija

Ljetna škola pisanja 2019.

CeKaPe, Centar za kreativno pisanje iz Zagreba, organizira Ljetnu školu pisanja 2019. koja će se održati od 25. kolovoza do 1. rujna u Dvorcu Stara Sušica, Ravna Gora.
 
natječaj

Književno-likovni natječaj 'Učka mi se 4'

Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva Tinta 910 iz Rijeke objavljuje međunarodni književno-likovni i fotografski natječaj na kojem mogu sudjelovati i amateri i profesionalci. Tema natječaja je Učka, a rok prijave 8. kolovoza 2019.!
 
obavijest

Umrla pjesnikinja Maja Perfiljeva

Zagrebačka pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva umrla je u 79. godini života, doznaje se u ponedjeljak od obitelji.
 
natječaj

Zaklada moliških Hrvata 'Agostina Piccoli' raspisala natječaj za književnu nagradu

Zaklada moliških Hrvata iz Italije 'Agostina Piccoli' raspisala je natječaj za književnu nagradu koja se dodjeljuje za ostvarenja na području kulture i umjetnosti s temama vezanim uz jezik, tradiciju i povijest moliškohrvatske zajednice, objavila je zaklada 'Agostina Piccoli'.
 
nagrada

Božica Jelušić dobitnica Nagrade 'Tin Ujević'

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da se Nagrada 'Tin Ujević' za najbolju novu zbirku pjesama objavljenu od svibnja 2018. do svibnja 2019. dodijeli Božici Jelušić za knjigu „Kotačev slavopoj“ (Tonimir, Varaždinske toplice, 2018.), priopćeno je iz DHK-a.
 
predavanje, tribina

Književnost u Lazaretima: Marko Pogačar i Goran Milaković

U sklopu programa 'Književnost u Lazaretima' Lazareti, u ponedjeljak, 8. srpnja, u 21 sat, gostuju pjesnici Marko Pogačar i Goran Milaković. Razgovor o poeziji vodit će Staša Aras.
 
predavanje, tribina

8. Festival Miroslav Krleža - tribina o Krležinim vezama s Česima

U sklopu 8. Festivala Miroslav Krleža, u četvrtak u Zagrebu održana je tribina 'Krleža na češkom – Krleža i Česi',  na kojoj se govorilo o recepciji Krležinog djela u Češkoj, njegovom pogledu na pojedine događaje iz češke povijesti i vezama s pojedinim Česima.
 
obavijest

More knjiga: Novi naslovi iz nakladničke produkcije Lumen izdavaštva

Nakladnik Lumen predstavio je u srijedu u Zagrebu četiri nova naslova iz svoje bogate produkcije prijevodne književnosti, a kao perjanicu aktualne nakladničke proizvodnje urednica Miroslava Vučić najavila je novi roman planetarno popularnog pisca Georgea R.R. Martina 'Vatra i krv'.
 
izložba

Izložba 'Iz Autorova pera: rukopisna ostavština Miroslava Krleže'

U okviru programa 8. festivala Miroslav Krleža, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u petak, 5. srpnja u 12 sati, bit će predstavljena jednodnevna izložba „Iz Autorova pera: rukopisna ostavština Miroslava Krleže“.
 
susret

Ča-kaj-što pjesnički susret u Roču

Na Vidikovcu Želimira Janeša u Roču, 5. srpnja, u organizaciji Kajkavskoga spravišča iz Zagreba i Katedre Čakavskoga sabora Roč, a po završetku Male glagoljske akademije Roč – održat će se tradicionalni ča-kaj-što pjesnički susret, ponovno pod znakovitim sloganom 'Hrvatski književni pleter'.
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska: Tomislav Šovagović

Nova Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 6. srpnja, u 19 sati, u prostoru Matice hrvatske (Rimska 9). Kao glavni gost večeri nastupit će višestruko nagrađivani pjesnik, književnik, novinar i urednik Tomislav Šovagović.
 
predavanje, tribina

Subscena predstavlja: Večer slam poezije

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride organizira večer slam poezije u subotu,  6. srpnja, od 20 sati, u dvorištu Medike, Pierottijeva 11.
 
obavijest

BEK objavio šest naslova drugog kola biblioteke 'elektroRI'

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) drugo kolo biblioteke 'elektroRI'.
 
obavijest

Željka Lovrenčić u Bukureštu predstavila svoje prijevode

U Bukureštu u Rumunjskoj od 24. do 28. lipnja predstavljeno je trojezično (hrvatski, španjolski, rumunjski) izdanje zbirke pjesama podravskih pjesnika 'Šapat Drave/El Murmullo de Drava/Murmurul Drave', u kojoj su zastupljeni: Enerika Bijač, Milan Frčko, Ivan Golub, Marko Gregur, Božica Jelušić, Maja Kušenić Gjerek, Darko Pero Pernjak, Božidar Prosenjak i Zdravko Seleš.
 
natječaj

Natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja' za 2019.

Društvo hrvatskih književnika i Istarski ogranak DHK raspisuju natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja', koja se dodjeljuje se za najbolju hrvatsku knjigu eseja, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa.
 
najave

More knjiga na Zrinjevcu: Intergalaktička književna ljetna oaza u središtu Zagreba

Zagrebački park Zrinjevac i ove se godine na dva tjedna pretvara u najpoželjniju plažu grada, zahvaljujući jedinstvenoj manifestaciji promocije knjige i čitanja More knjiga, koja će od 1. do 14. srpnja ponuditi Zagrepčanima i njihovim gostima bogat program književnih susreta, promocija i književnih radionica ali i dobre zabave u jedinstvenom ozračju središnje gradske oaze.
 
obavijest

Kuća Petra Preradovića službeno otvorena za javnost

Dana, 13. lipnja 2019. godine obnovljena rodna Kuća Petra Preradovića službeno je otvorena za javnost. Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj se čitavim nizom aktivnosti obilježila 200. obljetnica P. Preradovića.
 
najave

Frakturin tjedan 'Knjiga na špici' u Vinylu

Ljetni kulturni program glavnoga grada od 1. do 6. srpnja obogatit će književno događanje "Knjiga na špici" nakladnika Frakture, koji u klubu Vinyl u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici donosi predstavljanja knjiga i razgovore s piscima i prevoditeljima, uz bogatu ponudu knjiga.
 
susret

22. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Manifestacija - 22. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara - tradicionalno se održava uoči Đakovačkih vezova, 27. i 28. lipnja 2019., a ove godine će okupiti oko dvadeset i pet sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
 
festival

Festival Književna karika / Lit link 2019.

Književna karika ili Lit link festival 2019. održavat će se od 27. do 29. lipnja 2019. u Puli, Rijeci i Zagrebu. Uz hrvatske sudionike, gosti festivala bit će pisci, urednici i izdavači s njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska). Ulaz na sva događanja je besplatan.
 
radionica, kolonija

Ljetna škola pisanja 2019.

CeKaPe, Centar za kreativno pisanje iz Zagreba organizira Ljetnu školu pisanja. Održat će se od 25.8. do 1.9.2019. u Dvorcu Stara Sušica, Ravna Gora.
 
festival

Festival Stih u regiji / SUR 2019.

Hrvatsko društvo pisaca priređuje osmo izdanje festivala Stih U Regiji (SUR) koji će se održati od 27. do 29. lipnja 2019. u Zagrebu i Velikom Taboru.
 
obavijest

Predstavljanje knjige i obilježavanje 40. obljetnice književnog stvaralaštva Ante Nadomira Tadića Šutre

Središnja proslava 40. obljetnice književnog stvaralaštva stožernika hrvatske domoljubne poezije Ante Nadomira Tadića Šutre i predstavljanje njegove jedanaeste knjige 'Stožina', u izdanju Naklade Bošković iz Splita, održat će se u četvrtak, 27. lipnja 2019., s početkom u 20 sati u Domu HV-a 'General bojnik Ivo Jelić' u Lori u Splitu. 
 
obavijest

Knjiga 'Nora danas' Mire Gavrana objavljena u Parizu

Nakon niza inozemnih kazališnih premijera, književniku Miri Gavranu u Parizu je objavljena knjiga "Nora danas" u izdanju izdavačke kuće Prozor-Editions, a na francuski jezik knjigu je preveo Nicolas Raljević.
 
predstavljanje

Brojne knjige iz biblioteke Marka Marulića otkrivene u Dubrovniku i Cavtatu

U knjižnicama Franjevačkog samostana Male braće i Dominikanskog samostana u Dubrovniku, u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku, te u Bogišićevoj zbirci u Cavtatu, otkriveno je oko šezdeset inkunabula i knjiga s početka 16. stoljeća koje su pripadale Marku Maruliću, ili ih je svojeručno po marginama komentirao boraveći kod prijatelja u Dubrovniku, na otočiću Badiji kod Korčule te u Kotoru, objavili su u petak iz Franjevačkog samostana Male Braće u Dubrovniku.
 
obavijest

Serija predstavljanja u Francuskoj i Belgiji romana 'Područje bez signala' Roberta Perišića

Robert Perišić se upravo vratio s predstavljanja romana u Francuskoj i Belgiji, za čiju publiku ga je na francuskom objavila izdavačka kuća Gaïa Editions u prijevodu Chloé Billon.
 
obavijest

Jedan od mnogih epiloga: Izabrane pjesme Pier Paola Pasolinija

Predstavljanje knjige 'Jedan od mnogih epiloga: Izabrane pjesme Pier Paola Pasolinija' održat će se 21. lipnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Književne večeri na Pelješcu

U Vrućici na poluotoku Pelješcu 20. i 21. lipnja književnim večerima započinje program Vrućiško kulturno ljeto 2019. Ove godine program, osim kazališnih predstava i koncerata klasične glazbe, po prvi put donosi književne večeri i izložbe.
 
festival

Festival Miroslav Krleža od 28. lipnja do 7. srpnja

Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža održava se od 28. lipnja do 7. srpnja, a otvara se premijerom Krležine drame 'Gospoda Glembajevi' u režiji Branka Brezovca, najavio je u utorak na konferenciji za novinare ravnatelj festivala Goran Matović.
 
festival

Festival slikovnice 'Čuvari priča': Šume pričaju

Festival slikovnice 'Čuvari priča' će se održavati u sklopu programa Osječkog ljeta kulture 2019., u razdoblju od 4. do 6. srpnja, u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
 
natječaj

Natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, i ove je godine raspisala tradicionalni natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata – 'Bili smo prvi kad je trebalo'. Rok za prijavu na natječaj je 30. kolovoza 2019.!
 
sajam

Otvoren 13. Sajam dječje knjige u Šibeniku

Još jednu godinu u nizu, za vrijeme održavanja Međunarodnog dječjeg festivala, bogati program Sajma dječje knjige svoj dom pronašao je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Ovogodišnji Sajam okupio je više od 15 nakladnika s oko tisuću književnih naslova.
 
festival

Festival Književna karika / Lit link 2019.

Ovogodišnja Književna karika ili Lit link festival održavat će se od 26. do 29. lipnja u Puli, Rijeci i Zagrebu. Uz hrvatske sudionike, gosti festivala bit će pisci, urednici i izdavači s njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska). Dodatna večer festivala bit će održana 30. lipnja u Ljubljani, u suradnji s Cankarjevim domom.
 
obavijest

Objavljena monografija 'Zrinski & Frankopani - 100 godina od povratka u domovinu'

Monografiju akademika Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića 'Zrinski & Frankopani - 100 godina od povratka u domovinu' objavila je nakladna kuća Meridijani uz sunakladništvo Družbe braće hrvatskoga zmaja, Hrvatskoga državnog arhiva, Ogranka Matice hrvatske Čakovec i Zrinske garde Čakovec.
 
festival

Paul Beatty i Jorge Bucay među stotinjak gostiju 7. Festivala svjetske književnosti

Sedmi Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture ove će se godine održati od 8. do 14. rujna na novoj lokaciji, u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu, a bogat program s više od stotinu inozemnih i domaćih književnih gostiju, među kojima se ističu američki dobitnik Man Bookera Paul Beatty i miljenik hrvatske publike Jorge Bucay, otvorit će jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Imperfekt' Jeana de Breynea

Predstavljanje knjige 'Imperfekt' autora Jeana de Breynea osržat će se 18. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup 'Pismenost i učenje za održivi razvoj'

Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno organizira stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti na kojem izlaganja drže domaći i strani predavači i stručnjaci iz područja pismenosti i čitanja. Naziv je ovogodišnjeg skupa, koji će se održati u Zagrebu 6. rujna 2019., 'Pismenost i učenje za održivi razvoj'.  
 
nagrada

Nagrada 'Prozak' Marini Gudelj, a nagradu 'Na vrh jezika' dobila Lana Bojanić

Dodjelom nagrade 'Prozak' Marini Gudelj za kratke priče i nagrade 'Na vrh jezika' Lani Bojanić za poeziju u Zagrebu je otvoren 'Peti festival Prvi prozak na vrh jezika', namijenjen predstavljanju i umrežavanju mladih i nagrađivanih, autora.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Hologrami Nade' Ivana Koprića

Predstavljanje knjige 'Hologrami Nade' Ivana održat će se u srijedu, 12. lipnja, u 18 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Predstavljanje zbirke poezije Biljane Kovačević

Predstavljanje zbirke poezije Biljane Kovačević, pod nazivom 'CugAnno 2018', održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 14. lipnja, s početkom u 18 sati.
 
obavijest

Milan Sijerković: 'Krk – blagost mora, dašak gora'

U petak, 14. lipnja, u 12 sati, u Velikoj vijećnici Grada Krka održat će se predstavljanje knjige Milana Sijerkovića 'Krk – blagost mora, dašak gora'.
 
predavanje, tribina

Ernest van der Kwast na tribini Razotkrivanje

Na tribini Razotkrivanje, u srijedu, 12. lipnja, od 18 sati, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu gostovat će nizozemski pisac Ernest van der Kwast.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu