info - ples


nagrada

Milko Šparemblek dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo

Hrvatski koreograf i baletni plesač Milko Šparemblek ovogodišnji je dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo, najveće državne nagrade koja se u Sloveniji dodjeljuje na području umjetnosti i kulture.
 
predstava

Baletna predstava 'Orašar' u CeKaTe-u

Povodom 20. obljetnice umjetničkog djelovanja, Baletni studio Jastrebarsko gostovat će u subotu, 18. siječnja, u 19 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka s baletnom predstavom 'Orašar' P. I. Čajkovskog. Koreografkinja, redateljica i kostimografkinja je Svetlana Lukić, nekadašnja solistica Baleta HNK-a, a danas uspješna plesna pedagoginja i voditeljica Baletnog studija u Jastrebarskom.
 
predstava

U ZPC-u program Koreospektar za mlade plesne umjetnike

Program Koreospektar, usmjeren afirmiranju mladih autora i njihovih kreativnih projekata, donosi u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) od 10. siječnja do 1. veljače šest predstava, od čega dvije premijere.
 
predstava

Baletne predstave 'Carmen' i 'Šeherezada' na pozornici Lisinskog

Strastveni zagrljaj klasičnog i modernog baleta u mjesecu zaljubljenih, dvije su predstave u jednoj večeri, 16. veljače, na pozornici Lisinskog, u izvedbi baletne trupe Ukrainian Classical Ballet.
 
predstava

'Pričamo bajke odraslima'

De facto, u suradnji sa Radio teatrom Bajsić &prijatelji, najavljuje premijeru projekta 'Pričamo bajke odraslima' 29. prosinca, u 19 sati, u Sudiju Chekhov, Gajeva ul. 10.
 
predstava

Gla Sanje / Voic Ing

Predstava 'Gla Sanje' / 'Voic Ing' nastavak je predstave 'Objekt u subjekt prelazi' prikazan na Periskopu 2017. 'Gla Sanje' se bavi glasom tijela, svjetla i zvuka koji u ovoj predstavi imaju jednaku težinu, i njihovom suigrom, a bit će izvedena u subotu i nedjelju 21. i 22. prosinca, u 19 sati, u riječkoj Filodrammatici.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Ciklus plesnih radionica 'Mi plešemo!' u MSU

Ciklus plesnih radionica 'Mi plešemo!' namijenjen je djeci koja se žele okušati u plesnoj umjetnosti, a održavat će se jednom mjesečno. Na radionicama će se upoznati s osnovama plesnih i scenskih tehnika i praksi, ali i razvijati maštu kroz igru i pokret. Voditelj radionice je Žak Branko Valenta, koreograf, plesač i kazališni pedagog.
 
predstava

Plesna predstava 'Kill B.' premijerno u ZPC-u

Premijerna izvedba plesne predstave 'Kill B.', koju su autori Bruno Isaković i Mia Zalukar oblikovali prema motivima filma 'Kill Bill' Quentina Tarantina, održat će se 21. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'O nevinosti' u ZPC-u

U petak i subotu, 13. i 14. prosinca, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru održat će se pretpremijera i premijera plesne predstave 'O nevinosti', nastale u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS.
 
natječaj

Springback Academy - traže se plesni kritičari

Nakon Umeå, Barcelone, Pilsena, Aarhusa, Sofije i Pariza, Springback Academy ponovno će ponuditi plesnim kritičarima-početnicima priliku da se educiraju na temu osnova kvalitetne plesne kritike u sklopu Spring Forwarda – ovaj put u Rijeci gdje će se od 24. do 26. travnja 2020. godine održati ovaj godišnji festival mreže Aerowaves. Prijave se primaju do 17. siječnja 2020.!
 
predstava

Premijera predstave 'Rončić - umjetnik i doktor prirodnih znanosti' u Karlovcu

Premijera plesne multimedijalne predstave 'Rončić - umjetnik i doktor prirodnih znanosti' će se održati u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu u petak, 13. prosinca, s početkom u 20 sati.
 
radionica, kolonija

Besplatne radionice plesa 'Yes za ples'

Udruga Urbana mladež & Plesni studio Bachata Inspire pozivaju mlade do 30 godina da se prijave na besplatne radionice plesa u sklopu projekta 'Yes za ples'.
 
predstava

'Orašar' premijerno i u Puli

Jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj Hoffmannovoj bajci 'Orašar i kralj miševa', bit će premijerno izveden 30. studenog, u 20 sati, u INK- Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o produkciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, u koreografiji Maura de Candie.
 
predstava

YGRN – Priča o Narcisu i Echo

Plesna umjetnica Martina Granić u Zagrebačkom plesnom centru predstavlja svoj novi solo rad YGRN, pretpremijerno i premijerno 6. i 7. prosinca, u 20 sati. Kroz priču o Narcisu i Echo, a u suradnji s glazbenikom Aldom Orlićem predstava se, kako najavljuje autorica, čita kao slika, poezija, pokret, performans i soundtrack.
 
festival

Zimska edicija Karlovac Dance Festivala 009

Posljednje ovogodišnje izdanje Karlovac Dance Festivala 009, u organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnosti F.R.E.E. D.A.N.C.E., održat će se 29. i 30. studenog. Uz predstavu gostujuće organizacije Četveroruka i razgovora publike s umjetnicima i izvođačima, očekuju nas projekcije plesnih filmova i radionice plesne kritike uz voditeljicu Ivanu Slunjski.
 
najave

10. Dani austrijske kulture u Osijeku

Austrijski kulturni forum Zagreb, u suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i ostalim ustanovama u kulturi grada Osijeka, u razdoblju od 29. do 6. prosinca organizira desete za redom Dane austrijske kulture u Osijeku.
 
predstava

'Upgrade' - premijera predstave u ZPC-u

Premijera plesne predstave 'Upgrade' koreografkinje Vesne Mimice održat će se u srijedu, 27. studenog, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

Europski projekt apap - Performing Europe 2020 predstavlja plesni performans 'Entangled Phrases'

Plesni performans 'Entangled Phrases' (Zapetljane fraze), u režiji koreografkinje i plesne umjetnice Alme Söderberg te izvedbi Anje Müller, Angele Peris Alcantud i Alme Söderberg, održat će se 26. studenog u Velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan!
 
predstava

Premijera predstave 'Tri mušketira' u KunstTeatru

U srijedu, 20. studenog, u trešnjevačkom KunstTeatru održat će se premijera predstave 'Tri mušketira' Ivana Planinića. Spajanjem izvedbenih postupaka radiodrame, suvremenog plesa i neverbalnog kazališta, tri plesačice (Petra Chelfi, Ivana Pavlović i Martina Tomić) i glas jednog glumca (Domagoj Janković), utjelovljuju povijesne ličnosti i izmišljene likove umiješane u spletke francuskih i engleskih dvorova 17. stoljeća.
 
predstava

Zadnji blok Antisezone 19 – suvremeni ples u MSU

Antisezona19, suradnički kurirana od grupe nagrađivanih plesnih umjetnica, 22. i 23. studenog dovodi na scenu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu zanimljive i snažne autorske i izvođačke projekte suvremenog plesa i inovativnih izvedbenih formata: 'Podivljalo', 'Cruel, cruel nature', 'Bella ciao'.
 
predstava

de facto i LADO spajaju hrvatsku tradiciju i suvremeni ples

Predstava 'Kolo', novi koreografski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića inspiriran hrvatskim tradicionalnim plesovima i običajima koji spaja glumce, plesače i folklorne umjetnike, bit će izvedena 21. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).
 
najave

Baletna turneja Ukrainian Classical Balleta u Hrvatskoj

Ukrainian Classical Ballet će izvesti predstavu 'Orašar' 15., 16. i 17. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog, a osim zagrebačke publike, svoju priliku za vidjeti 'Orašara' u izvedbi ovih vrhunskih baletana, dobili su i Zadar te Dubrovnik.
 
predstava

'Stvari su kakve jesu' – autorski projekt Eni Vesović i Mirne Rustemović

Premijerne izvedbe prvog zajedničkog autorskog projekta dviju autorica zakazane su za 8. i 9. studenog, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10/1).  Predstava 'Stvari su kakve jesu' bavi se traženjem načina kako filmsku estetiku francuskog novog vala prenijeti u pokret i bivanje na pozornici.
 
predstava

'Störlaut' - gostovanje njemačke plesne umjetnice Jule Flierl u ZPC-u

U srijedu, 13. studenog, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru gostovat će njemačka plesna umjetnica Jule Flierl s predstavom 'Störlaut'. Značenje riječi 'störlaut' opisuje se kao zabrinjavajuća, uznemirujući glasna buka, zvuk loma– odolijeva nalaženju smisla, podriva sklad, trga aparate reda.
 
djeca, mladi

Plesni zbirkus - manifestacija suvremenog plesa i novog cirkusa za djecu

Manifestacija suvremenog plesa i novog cirkusa za djecu - Plesni zbirkus će se održavati u Rijeci vikendima od 10. studenog do 8. prosinca 2019. Posebnost Plesnog zbirkusa je u tome što su čitav program predstava i radionica, kao i samo ime i vizualni identitet manifestacije, odabrala i osmislila djeca u suradnji sa stručnim edukatorima/cama.
 
radionica, kolonija

Dvije plesne radionice u Splitu

U splitskom Domu mladih će se održati dvije plesne radionice pod vodstvom plesne umjetnice i publicistkinje Ive Nerine Sibile, a u organizaciji Kolaborativne Izvedbene Platforme-KIP i Udruge za suvremeni ples i vizualne umjetnosti Koribant Lab.
 
susret

30. Susret hrvatskih plesnih ansambala u Velikoj Gorici

Hrvatski sabor kulture u Velikoj Gorici organizira 30. Susret hrvatskih plesnih ansambala koji će se održati 9. i 10. studenog u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta, s početkom u 18,30 sati. Na Susretu će tijekom dva dana nastupiti 450 plesača unutar 20 ansambala iz Hrvatske te gostujuća skupina iz Slovenije s ukupno 35 koreografija izabranih na Natječaju koji je prethodio Susretu.
 
obavijest

Skupština HDPBU povodom obilježavanja Dana hrvatskoga baleta

Na skupštini HDPBU koja će se uoči Dana hrvatskoga baleta održati u nedjelju, 3. studenog, u Foyeru HNK u Zagrebu, obilježit će se 90. obljetnica života proslavljene baletne umjetnice, prve ravnateljice Baleta HNK u Zagrebu, koreografkinje i pedagoginje Sonje Kastl.
 
natjecanje, natječaj

Barcelona Dance Award i Dance Grand Prix Italy 2020. - prijave

Plesno natjecanje Barcelona Dance Award održava se u Španjolskoj od 9. do 13. travnja 2020. godine, a potom će od 22. do 26. lipnja uslijediti plesno natjecanje Dance Grand Prix Italy. Prijave su u tijeku!
 
predstava

Čarolija 'Orašara' za Dan hrvatskoga baleta

Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga baleta, 4. studenoga, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otvara vrata građanima nudeći im neke od prizora novoga 'Orašara' u koreografiji i režiji svjetski poznatog umjetnika, Vladimira Malakhova.
 
obavijest

Promocija plesnog časopisa 'Kretanja'

U utorak, 5. studenog, u 18 sati, u Kući Arko održat će se promocija zadnja dva broja plesnog časopisa 'Kretanja'. Kretanja 30 bave se razvojem i stvaranjem suvremene plesne scene dok Kretanja 31 tematiziraju stvaranje suvremene baletne scene u Hrvatskoj.
 
radionica, kolonija

Prirodni pokret i animalis - radionica s Marijom Šćekić u Splitu

Za produženi vikend, 2. i 3. studenog, na Tiramolinu platformu Merge in motion stiže Marija Šćekić, voditeljica umjetničke organizacije Histeria Nova, koja će u splitskom Domu mladih, u prostorima Mala scena i Plavi salon održati vikend radionicu 'Prirodni pokret i animalis' i predavanje o vertikalnom plesu, kao uvod u iduću godinu kada će voditi i radionicu vertikalnog plesa.
 
predstava

Plesna predstava 'Đavolji odvjetnik' u ARL>>>

 
 
predstava

Plesni centar Puls najavljuje mini turneju predstave 'Bezdan'

'Bezdan', autorski projekt Ana-Marie Bogdanović, Tatjane Rupcich i Mara Martinovića, kreće na mini turneju kako bi publici željnoj novih plesnih izričaja predstavili ovu plesno-dramsku simbiozu, inspiriranu životom i književnim stvaralaštvom Ulderika Donadinija, jednog od prvih predstavnika hrvatskog ekspresionizma u peru. Izvedbe će se održati u Karlovcu, Zagrebu, Šibeniku i Dubrovniku.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'Gore' u ZKM-u

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) najavljuje premijeru ekspresivne izvedbe 'Gore' nagrađivanoga mađarskog koreografa i plesača Ferenca Fehéra, koja će se održati u Zagrebačkom kazalištu mladih 28. listopada. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze.