obavijest

Obnovljen grafit 'Paraf Punk', riječko zaštićeno kulturno dobro


vrijeme: 20.04.2018.
mjesto: Rijeka

Izblijedjeli grafit 'Paraf Punk', kojeg su članovi ove riječke punk grupe ispisali na stubištu Lorenzova prolaza u Rijeci prije 41 godine, a kojeg je Gradsko vijeće prije dvije godine proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značenja, u petak je obnovljen uz sudjelovanje prvog pjevača Parafa Valtera Kocijančića.


Grafit ispisan na tlu obnovljen je u organizaciji riječke gradske uprave pomoću šablone, tako da što više nalikuje izvornom. Članovi Parafa ispisali su ga bijelom uljanom bojom u kolovozu 1977. godine, prije svog prvog neslužbenog nastupa uživo u improviziranim, gerilskim uvjetima u obližnjem Parku Vladimira Nazora.

 

Uz grafit će se postaviti spomen ploča.

 

Obnavljanju grafita bili su nazočni i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić i riječki publicist i kroničar rock glazbe Velid Đekić.

 

Ovaj događaj dio je programa obilježavanja 40. godišnjice prvog službenog koncertnog nastupa Parafa u prostoru Circola, odnosno Zajednice Talijana u Rijeci, što se smatra početkom punk i post punk glazbe, ne samo u Rijeci i Hrvatskoj, nego i na području cijele tadašnje socijalističke Europe.

 

Inače, izložbom fotografija na panoima na riječkom Korzu u petak, 9. ožujka počelo je obilježavanje 40 godina od prvog službenog koncertnog nastupa Parafa.

 

U Hrvatskoj su krajem 1970-ih godina u Rijeci djelovali Paraf i Termiti, a 22. ožujka 1978. godine u riječkoj dvorani Zajednice Talijana ”Circolo” održan je službeni rock koncert nekolicine mladih riječkih rock sastava. Među njima posebno je bio upečatljiv nastup bučnog i energičnog sastava Paraf.

 

Ovaj datum glazbeni kroničari najčešće uzimaju kao prvi službeni nastup Parafa, a time i prvi ”pravi”, odnosno službeni (prijavljen i evidentiran) punk koncert u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. (Hina)

 

(R.P.B., 20.04.2018)

Tagovi: grafit, pink, rijeka
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu