obavijest

U Korčuli predstavljena monografija Stipe Nobila


vrijeme: 10.08.2019.
mjesto: Korčula

Monografija o suvremenom hrvatskom likovnom umjetniku Stipi Nobilu iz pera akademika Luke Paljetka predstavljena je u Galeriji Maksimlijana Vanke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) gdje su posjetitelje mogli razgledati i izložbu 30 umjetnikovih slika, pretežito pejzaža.

Monografiju su u petak navečer predstavili akademik Luko Paljetak, kustosica korčulanskoga Gradskog muzeja Sani Sardelić te, u ime nakladnika Školske knjige, direktor Ante Žužul.

U ime organizatora izložbu je otvorio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris koji je posjetitelje izvijestio da će Grad Korčula uskoro potpisati ugovor s HAZU i dobiti na određeni vrijeme upravljanje Galerijom Maksimilijana Vanke.

Poslije građevinsko-restauratorskih radova ta galerija i cijela vila, koju je Korčuli poklonio likovni umjetnik Mihael Vanka, postat će opet biser hrvatske baštine, istaknuo je gradonačelnik Fabris.

Autor monografije Luko Paljetak rekao je kako je ovo druga monografija Stipe Nobila u kojoj je više od 400 fotografija- djela koja prikazuje njegov rad od 1967. do 2016.

Na izložbi slika većih dimenzija prikazano je pak 30 djela medideransko-korčulansko-lumardskoga krajobraza gdje su u u prvom planu vinogradi i maslinici odnosno, kako je rekao umjetnik Stipe Nobilo, riječ je uglavnom o pejzažima.

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Stipe Nobilo rođen je 1945. Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu, u klasi profesora Ante Kaštelančića, a diplomirao je 1971. pri zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Šime Perića. Prvu samostalnu izložbu priredio 1976. u Zagrebu, nakon čega su zaredale učestale prezentacije i radovi na restauratorskim i na kamenarskim zahvatima.

Njegova prva monografija objavljena je 2004. (Hina)

(D.H.F., 12.08.2019)

Tagovi: stipe nobilo
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu