obavijest

HGZ u novoj sezoni u novom ruhu


vrijeme: 13.08.2019.
mjesto: Zagreb, HGZ, Gundulićeva 6

Posjetitelji Hrvatskog glazbenog zavoda u novoj sezoni koncerte će slušati u obnovljenoj velikoj i maloj dvorani, a tijekom kolovoza svi zainteresirani mogu ga obići uz stručno vodstvo te doznati mnoge zanimljive priče koje skriva zgrada u Gundulićevoj 6 u Zagrebu. 

U tijeku je obnova velike i male dvorane HGZ-a, zgrade s najstarijom koncertnom dvoranom u Zagrebu, koja više od 140 godina svjedoči bogatoj glazbenoj kulturi grada.

- Obnavljaju se prije svega prozori na uličnoj fasadi i unutarnja vrata. To je učinjeno radi i bolje toplinske i akustičke izolacije, objašnjava muzikologinja i knjižničarka Nada Bezić.

Uz restauraciju, tijekom kolovoza u HGZ-u  triput tjedno događaju se stručna vodstva muzikologinje i knjižničarke Nade Bezić. Intrigantni obilasci otkrivaju mnogo o glazbenoj i kulturnoj povijesti glasovite institucije i grada, kao i pikanterije iz društveno-političke sfere.

- Starija zgrada HGZ-a s koncertnom dvoranom izgrađena je godine 1876. i gradili su je zagrebački graditelji. Hrvatski glazbeni zavod je zapravo zgrada-muzej sama po sebi, u njoj su stare slike, prave peći na drva, imamo i spomen-ploču koju je okrenuo sam Franjo Josip i iz svakog detalja se da iščitati povijest, priča Nada Bezić.

Grčki pijanist Christos Sakellaridis ondje je 2013. godine nastupao sa suprugom Beatom Pincetić: Ovo je jako važan povijesni i kulturni spomenik, ne samo zbog stare zgrade nego zato što su ovdje muzicirali neki od najvećih umjetnika 20. stoljeća, smatra Sakellaridis.

Restauracija stolarije uskoro će biti dovršena, a već u rujnu u HGZ-u nas očekuju Festival svjetske književnosti i nova koncertna sezona.

Izvor:
https://kultura.hrt.hr/


(D.H.F., 13.08.2019)

Tagovi: hgz
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu