obavijest

Sveučilište u Zagrebu predstavilo monografiju u povodu 350. obljetnice


vrijeme: 17.12.2019.
mjesto: Zagreb

U povodu 350. obljetnice kontinuiranog djelovanja, Sveučilište u Zagrebu objavilo je monografiju 'Sveučilište u Zagrebu 350 godina - 1669.-2019.' kao, kako je rečeno u utorak na predstavljanju, spomen na povijesnu snagu sveučilišta i svjedočanstvo našega vremena, i pogleda na vrijeme, za generacije koje dolaze.

Okupljene autore i uzvanike uvodno je u auli rektorata pozdravio rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Zahvalio je svim suradnicima koji su svojim radom na monografiji pridonijeli tome da ona bude oblikovana kao "dokument vremena, protekle tradicije ali i pogled u budućnost našega Sveučilišta".


"Željeli smo da ona stvarno bude dokument ovoga vremena ali i tradicije, kao i da bude detaljna, te da ostane kao spomen ne samo ovoga sveučilišta nego i cijele Hrvatske. Mislim i nadam se da smo u tome i uspjeli", kazao je rektor Boras.


Kroz 20 poglavlja monografija "Sveučilište u Zagrebu 350 godina - 1669.-2019." obuhvaća sva područja vezana uz rad i funkcioniranje sveučilišta, uključujući povijesni pregled, povijest razvoja disciplina, prikaz svake od sastavnica sveučilišta. Nadalje, u monografiji se obrađuju i velike teme, poput međunarodne suradnje, poslijediplomskog središta Dubrovnik, te toga kako žive studenti i kako se mogu organizirati u okviru studentskih organizacija.


Pokrivena je i njegova građevinska i arhitektonska baština, arhivska baština, knjižnica sveučilišta, a niz poglavlja posvećen je i različitim informacijama, kao što je popis i obrada svih dosadašnjih počasnih doktora sveučilišta, te svih dosadašnjih rektora i prorektora, pa insignije sveučilišta, službenoga odijevanja nastavnika i studenata kroz povijest i tako dalje.


"Ova knjiga govori o snazi našega sveučilišta, o snazi u društvenom, obrazovnom i znanstvenom smislu, i vjerujem da će kao takva biti pravi svjedok vremena", rekao je Boras. Ona je također svjedok sveučilišne autonomije, njegove slobode djelovanja u svim područjima kulture i umjetnosti, a osobito društvenih djelatnosti, napomenuo je.


"To je jedno kapitalno djelo koje će sljedećih otprilike 50 godina biti izvor recenziranih, nepristranih podataka o sveučilištu u kojemu se ono predstavlja kao ono što jest – hrvatska stožerna nacionalna institucija i najstarija u Hrvatskoj, osim Katoličke crkve", poručio je Boras.


Glavna urednica monografije Mirjana Polić-Bobić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknula je kako je riječ o jednosveščanom izdanju u kojemu uključeni suradnici i autori na gotovo 700 stranica nastoje pokazati ono što smatraju najvažnijim u dosadašnjih 350 godina povijesti Sveučilišta.


"To je naravno jako dugačko vrijeme i vrlo je teško bilo napraviti neki izbor. Sada ga predajemo hrvatskoj javnosti, naročito akademskoj, sa željom da uživa u tome, da pročita i nešto što nije znalo o Sveučilištu u Zagrebu, i da to bude nekakav smjer možda i kako će se dalje istraživati povijest sveučilišta ali i da, kad netko drugi za 50 godina napravi novu monografiju o 400.-oj obljetnici sveučilišta, pritom isto tako evaluira i to što smo mi na pravili", rekla je.


Rad na monografiji trajao je gotovo dvije godine, a uključivao je stotinjak suradnika i autora. "Nadamo se da smo dali jedan lijep prikaz, koji je mogao biti možda i drugačiji, ali ovo uredništvo i ova generacija drže da su to one teme i oni podaci koje je trebalo obraditi o ovome sveučilištu, u ovome trenutku, o njegovoj 350. obljetnici", poručila je Polić-Bobić. (Hina)

 

(R.P.B., 17.12.2019)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu