nagrada

Nikoli Bašiću prva nagrada za spomen-obilježje žrtvama 2. svjetskog rata


vrijeme: 18.12.2019.
mjesto: Zagreb

Nikola Bašić dobitnik je prve nagrade natječaja za idejno likovno rješenje spomen-obilježja za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izvijestilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

 

Cilj natječaja bio je pronaći idejno likovno rješenje spomen-obilježja koji će se postavljati, sukladno dinamici koju kao naručitelj odredi Ministarstvo hrvatskih branitelja na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, s troškovnikom za realizaciju.

 

Kako se napominje u obrazloženju, prvonagrađeni rad ističe se jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja, a njegova stroga geometrijska dvojnost kvadrata i kruga nudi bogatu interakciju odnosa punine i praznine, plohe i prostora.

 

Kao dodatna vrijednost izdvaja se što ima četiri modula veličina čime se osigurava jednostavniji smještaj spomen-obilježja na različitim lokalitetima, a rad je ekonomičan, jednostavan za dobavu i postavljanje na različitim terenima te jednostavan za održavanje.

 

Suradnici na radu su Krešimir Damjanović (grafičko oblikovanje i 3D modeliranje) i Stjepan Štruman (model).

 

Druga nagrada dodijeljena je Kuzmi Kovačiću, uz obrazloženje da se ističe lirskim tretmanom, istančanom plastičkom obradom površine te je izrazito umjetnički prepoznatljiv, ali "indiferentan prema okolini i neprikladan za serijalnu realizaciju."

 

Nikola Džaja je autor trećenagrađenog rada  - "dva masivna kamena bloka uspostavljaju uravnotežen odnos s time da se punina i praznina odnose na simboliku hrvatskog grba."

 

Nagrade se dodjeljuju u obliku pisanog priznanja, bez novčane naknade, a prva je ujedno i izvedbena.

 

Naručitelj će s prvonagrađenim autorom provesti postupak sukladno važećim zakonskim propisima te zaključiti sporazum o suradnji odnosno ugovor o autorskom djelu za svako ponovno izvođenje spomen-obilježja.

 

Natječajni radovi mogu se razgledati na izložbi od 15. do 26. siječnja u Galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika. (Hina)
 

(R.P.B., 18.12.2019)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu