Preskočite na glavni sadržaj

Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju i predstavljanje Digitalne zbirke maestra Dinka Fija 'Maestro moj'

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u četvrtak, 28. listopada, u 19 sati, postat će hram klapske pjesme, čiji zvuci nose pečat maestra Dinka Fija, istaknutog hrvatskog melografa, skladatelja i glazbenog pedagoga. Koncert u častu Dinku Fiju i predstavljanje digitalne zbirke 'Maestro moj' moći će se pratiti i uživo, na Youtube kanalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 
vrijeme: 28.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.nsk.hr/

Na koncertu „Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju“ koji Knjižnica organizira, čak devet klapa izvodit će skladbe i obrade narodnih napjeva maestra Dinka Fija, i to ženske klape Armorin, Dišpet, Figurin, Obilanca i Sorelo, muške klape Nostalgija, Poj i Sagena te mješovita vokalna skupina Prvi komin Snježanin.
 
„Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju“ treći je Fiofest te ukupno četvrti koncert koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu upriličuje u čast maestru Fiju, svojevrstan hommage njegovu liku i djelu, koje je za hrvatsku kulturu od neizmjerne vrijednosti. Ovogodišnji Fiofest dio je programa Mjeseca hrvatske knjige, u čije se okvire uklapa činjenicom da je Dinko Fio, osim obrada tradicionalnih napjeva, u naslijeđe hrvatskoj kulturi ostavio i znatan broj skladbi skladanih na stihove hrvatskih pjesnika, poput Vladimira Nazora, Lucije Rudan, Tatjane Radovanović, Pere Ljubića, Ive Cetinića i drugih.
 
Maestro Fio preminuo je prije deset godina, 2. studenog 2011., a svoju je ostavštinu povjerio na čuvanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je za života često i rado posjećivao.
 
U okviru Fiofesta 2021. bit će predstavljena i digitalna zbirka Maestro moj s djelima maestra Fija. Objedinjavanjem i objavljivanjem digitalne zbirke omogućio se pristup osnovnoj, izvornoj glazbenoj građi, ali i popratnoj građi i stručnim tekstovima koji Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i ostavštini pridaju kontekst – i dodanu vrijednost. Autorice i urednice digitalne zbirke su dr. sc. Tatjana Mihalić i Marina Stanić Palašti iz Zbirke muzikalija i audiomaterijala, a stručni suradnik na projektu je dr. sc. Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku.
 
Digitalna zbirka dostupna je putem portala Digitalna glazbena građa u okviru Digitalnih zbirki NSK (Ostavština Dinka Fija), ali i putem aplikacije StoryMap koja zaokružuje priču o značaju i dosezima Dinka Fija ne samo u skladateljskom smislu već i na području njegova utjecaja na klapski stil pjevanja, klapski zvuk, izvedbu i interpretaciju.
 
„Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u častu Dinku Fiju“ i predstavljanje digitalne zbirke „Maestro moj“ moći će se pratiti i uživo, na Youtube kanalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
 
Oba projekta posvećena velikanu hrvatske tradicijske glazbe, maestru Dinku Fiju, ostvarena su uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Godini čitanja.