izložba

Osijek: Apoksiomena do sada vidjelo više od 3500 posjetitelja


vrijeme: 2.4.2008. - 2.4.2008.
mjesto: Osijek
organizator: Arheološki muzej Osijek

Antičku skulpturu mladoga atleta Apoksiomena, izloženu u Arheološkom muzeju u Osijeku, od otvaranja izložbe 25. veljače vidjelo je više od 3500 posjetitelja.

Po riječima Zvonka Bojčića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Osijeku, otvorenog 6. studenoga prošle godine, izložba "Hrvatski Apoksiomen" posebno je vrijedna jer je ta skulptura među najznačajnijim hrvatskim nacionalnim kulturnim vrijednostima.

"Za Arheološki muzej u Osijeku, koji je nedavno otvoren, ova izložba svjetskog značaja velika je promocija jer ju je do sada, organizirano i pojedinačno, posjetilo više od 3500 posjetitelja iz Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijele Hrvatske, pa i brojni gosti iz inozemstva", kaže je Bojčić.

Izložbu u Arheološkom muzeju u Osijeku, koja će biti otvorena do 20. travnja, otvorio je ministar kulture RH Božo Biškupić.

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojemu "gostuje" poznati atlet Apoksiomen. Nakon Osijeka izložba seli u Rijeku, a zatim u Split, nakon čega će Apoksiomen biti trajno izložen u Malom Lošinju na otoku Lošinju, u čijem je podmorju pronađen.

Kip mladog atleta koji potječe iz 4. stoljeća prije Krista, pronašao je 1996. godine belgijski turist. Restauracija je počela 1999. godine i trajala je do 2006. Projektu Hrvatskog Apoksiomena, u konkurenciji 158 programa iz 32 zemlje, pripala je nagrada Europske unije za kulturnu baštinu "Europa nostra".

(HINA)

(M.Š.)