festival, djeca, mladi

4. ogulinski festival bajke


vrijeme: 10.6.2009. - 14.6.2009.
mjesto: Ogulin

Ogulinski festival bajke 2009. će se održati od 10. do 14. lipnja na brojnim lokacijama u gradu Ogulinu i njegovoj okolici. Raznolik program festivala podijeljen je tematski, tako da je svaki dan obilježen drugom bajkovitom temom. Prvi dan obilježavaju vile i vilenjaci, drugi divovi i patuljci, treći se bavi vješticama i čarobnjacima, dok je posljednji dan posvećen djeci.

Sinergijom prirodnih ljepota i mnogobrojnih kulturno – edukativnih sadržaja u festivalu će uživati svi koji žele bar na nekoliko dana doživjeti bajku.

Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj potaknut je stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić kojoj je ogulinski kraj bio neiscrpan motiv za njena djela - jedinstveni spoj prirodnih ljepota, brojnih mitova i legendi.

Cilj festivala je da se naglasi raznovrsnost bajki kao i njihovi različiti kulturološki izvori. Raznovrsni program donosi ponešto za svakoga: neke od najboljih dječjih predstava iz hrvatskih kazališta, animaciju i ulični teatar, koncerte, predavanja na temu bajki i narodnih predaja, prezentacijske radionice - dramske, kostimografske, lutkarske, izrade magičnog nakita... Tako će posjetitelji imati priliku uživati u predstavama 'Blizanke' Dječjeg kazališta Dubrava, 'Cirkuski slonić Charlie' u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi život', 'Čarobni osmijeh' Tvornice lutaka i drugima.

Cijeli grad će oživjeti zvukovima bubnjeva 'Buditelja' koji će voditi i radionice za djecu. Tu su i stručno vođeni kostimirani obilasci važnih turističkih i kulturnih točaka grada i okolice i 'vještičji kotao': kulinarska poslastica lokalnih specijaliteta. Večernji program bit će ispunjen koncertima i kvalitetnom glazbenom zabavom te čak i natjecanjem domaćih učenika u DJ - iranju.

Bitno je naglasiti da će radionice s djecom također iznjedriti dio programa festivala u vidu predstava, izložbi, modnih revija i drugog dječjeg stvaralaštva. Namjera festivala je omogućiti ogulinskoj djeci rad s pedagozima koji mogu postaviti kvalitetne temelje za neke buduće projekte, a suradnja lokalne zajednice i gostujućih umjetnika od neizmjerne je važnosti. Ove godine predstavlja se i bogatiji filmski program koji će prikazivati filmove u rasponu od klasika Disneya, preko domaćih animiranih uspješnica pa sve do suvremenog iranskog dječjeg filma.

Poseban dio programa predstavlja 'Pripovjedački kutak' koji tijekom festivala nudi pripovijedanje bajki hrvatskih, francuskih i njemačkih pripovjedačica, rutu pripovijedanja 'Šetnja s divovima i patuljcima' koja nudi posebni doživljaj - obilazak bajkovitih i pitoresknih mjesta u Ogulinu i okolici uz pripovijedanje te pripovjedački maraton u kojem sudjeluju i djeca. Posebna atrakcija bit će 'Magična noć ispod Kleka', večernje pripovijedanje putujućih čarobnica na tri jezika.

Odličnu priliku za obiteljski posjet pruža mogućnost dolaska na Festival eko turističkim vlakom 'Karlek' – vlak bajke – koji svakodnevno prometuje na liniji Zagreb – Ogulin.

Direktorica festivala je Ankica Puškarić, umjetnički direktor je Mario Kovač, a producentica Karla Bačić-Jelinčić, Muze d.o.o.

Vizualni identitet festivala oblikovao je Studio Cuculić iz Zagreba, a autorica ilustracija za ovogodišnji festival je Srđana Modrinić. Za web dizajn zaslužan Studio Revolucija.

Izvor: Muze d.o.o.