x ostalo

Dodjela Stipendije za novinarsku izuzetnost


vrijeme: 27.4.2010.
mjesto: Berlin, Beč
organizator: Balkanska istraživačka mreža BIRN, zaklada Robert Bosch i Erste

Novinar Hrvatskog radija i televizije, Robert Tomić Zuber, dobitnik je stipendije za novinarsku izuzetnost koju četvrti put za redom dodjeljuju Balkanska istraživačka mreža BIRN, zaklada Robert Bosch i Erste.

Tema ovogodišnjeg natječaja programa Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost bila je 'Tabu'. Robert Tomić Zuber istraživat će probleme vezane za nestalu djecu tjekom rata u Bosni od 1992. do 1996. godine, s posebnim naglaskom na fenomen djece koja su nestala u vrijeme rata te su se kasnije pojavila u nekoj drugoj državi bivše Jugoslavije. Obzirom da ova stipendija podrazumijeva novinarsko istraživanje u više država, Robert će za potrebe svoje istrage boraviti u Bosni i Hercegovini te u Srbiji.

Prijave za ovaj natječaj pristigle su iz čitave regije a od ukupno 150 prijava stipendije su dodeljene za deset novinara na osnovu ocjena članova međunarodnog žirija.
Svaki od dobitnika će tijekom narednih sedam mjeseci sudjelovati u programu koji uključuje dva međunarodna seminara kao i rad na vlastitom novinarskom projektu koji podrazumjeva istraživanje u zemljama Balkana, kao i zemljama Europske unije.  Na kraju programa, međunarodni žiri dodjelit će nagrade autorima najboljih reportaža u iznosima od 4.000, 3.000 i 1.000 eura.

Osim Roberta Tomića Zubera iz Hrvatske, odabrani stipendisti su Ervin Qafmolla iz Albanije, Mila Popova i Doroteya Nicolova iz Bugarske, Jeton Musliu i Majlinda Aliu sa Kosova, Ruzica Fotinovska iz Makedonije, Mircea Opris i Georgiana Ilie iz Rumunjske, i Ivan Angelovski iz Srbije.