radionica, kolonija, koncert

Ljetna škola hrvatskog folklora


vrijeme: 28.8.2011.
mjesto: Biograd na Moru
organizator: Hrvatska matica iseljenika

Tradicionalna Ljetna škola hrvatskog folklora, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, održava se u Biogradu na Moru do 28. kolovoza kada će se održati završni koncert svih polaznika.

Polaznici Ljetne škole hrvatskoga folklora tijekom dvanaest dana upoznat će se s plesovima, pjesmama, nošnjama i glazbalima hrvatskoga panonskog područja, kojemu pripadaju Turopolje, Bilogora, Moslavina, Posavina, Slavonija, Baranja te s plesovima Hrvata u Mađarskoj, Vojvodini i Bosanskoj Posavini, priopćeno je danas iz Hrvatske matice iseljenika.

Voditelj škole hrvatskoga folklora ugledni je etnolog i etnokoreolog Andrija Ivančan. Sviranje tradicijskih glazbala hrvatskog panonskog područja podučava Stjepan Večković, a tamburaškim orkestrom Škole ravna Dražen Šoić, te kao gost predavač maestro Siniša Leopold. Uz njih će tijekom škole predavati vrsni stručnjaci i istraživači hrvatskoga folklora.

Polaznici ovogodišnje Ljetne škole hrvatskoga folklora dolaze iz Austrije, Čilea, SAD-a, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije (Vojvodine)  te iz cijele Hrvatske.

Na kraju Ljetne škole hrvatskoga folklora održat će se završni koncert na kojem će svi polaznici, plesači i svirači, pokazati što su naučili i uvježbali tijekom dvanaest dana boravka u Biogradu. (Hina)