radionica, kolonija, djeca, mladi

Poziv za sudjelovanje na filmskoj radionici na Ugljanu


vrijeme: 18.11.2011. - 27.11.2011.
mjesto: Ugljan; Preko, POU "Dom na žalu"

Neformalna skupina mladih 'Video pokret' organizira besplatnu sedmodnevnu filmsku radionicu 'Video/next' za mlade zainteresirane za film i filmsku umjetnost. Radionice vode apsolventice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a održat će se u terminima od 18. do 20. studenog te 25. do 27. studenog u mjestu Preko na otoku Ugljanu u prostorijama POU 'Dom na žalu'.

Radionica će pružiti priliku svima polaznicima od 18 do 30 godina da sudjeluju u nastanku filma od smišljanja ideje i pisanja scenarija, snimanja te osnova montaže na vlastitom filmu. Na radionicu su pozvani mladi s otoka Ugljana i Pašmana, ali i mladi iz Zadra, kako bi u međusobnom razgovoru i radu uvidjeli koje su im sličnosti i razlike uzimajući u obzir sredine u kojima živie. Sudjelovanje na radionici je besplatno, svi zainteresirani za sudjelovanje neka pošalju prijave na ovu mail adresu: tena.bosnjakovic@gmail.hr , dok se tijek radionice može pratiti na Facebook stranici projekta.                 

Radionica na otoku Ugljanu je druga u nizu radionica pod nazivom 'Video/next' čija ideja je pružiti polaznicima mogućnost da nauče nešto novo te da se izraze na novi način i u drugačijem mediju nego što su to do sada bili u mogućnosti. Ujedno se želi pružiti mladima priliku da izraze svoje ideje, probleme, vrijednosti i stavove kroz medij filma. Projekt 'Video/next'  je zamišljen kao niz od tri besplatne filmske radionice za različite grupe. Prva radionica već je održana u rujnu ove godine u suradnji sa SOIH-om i 'Društvom distrofičara' u Zagrebu, tijekom koje je snimljen jedan kratki film. Druga u nizu radionica odvija se u Preku na otoku Ugljanu, namijenjena je mladima iz otočnih sredina. Treća radionica je namijenjena mladim Romkinjama u Zagrebu, koje su marginalizirane kako u društvu tako i unutar svojih patrijarhalnih obitelji.

Filmovi nastali na sve tri radionice imat će premijeru u zagrebačkom kinu 'Tuškanac'.                                                                                                    

Projekt je sufinanciran od strane Europske komisije u sklopu programa 'Mladi na djelu' (Youth in action). U Hrvatskoj projekte u ime Europske komisije odobrava Agencija za mobilnost i programe Europske unije. 'Mladi na djelu' je specifičan program koji je namijenjen isključivo mladima.