predstavljanje

Mladi i znanost: mediji pod povećalom (ožujak 2012.)


vrijeme: 20.3.2012. u 18 sati
mjesto: Zagreb, Knjižara Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2

U sklopu ciklusa 'Mladi i znanost: mediji pod povećalom', u utorak, 20. ožujka, u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu, od 18 sati, izlaganje će održati - Maja Mihovilović (tema: Rodni stereotipi u Cosmopolitanu i Kliku) te Svjetlana Knežević (tema: Predstavljenost žena u središnjim informativnim emisijama HRT-a, Nove TV i RTL-a u 2009. i 2010. godini). 

•  Maja Mihovilović: Rodni stereotipi u Cosmopolitanu i Kliku
(mentor doc. dr. sc. Danijel Labaš, Hrvatski studiji, Zagreb)

Cilj rada Rodni stereotipi u Cosmopolitanu i Kliku bio je ispitati prisutnost rodnih stereotipa u muškim i ženskim lifestyle časopisima, za što su odabrani Cosmopolitan kao časopis usmjeren na žensko čitateljstvo te Klik kao časopis usmjeren na muško čitateljstvo. Kvantitativnom analizom obrađeno je 6 brojeva Cosmopolitana te 6 brojeva Klika odnosno ukupno 393 članka. Analizirani članci poslužili su kao konkretni primjeri rodne stereotipizacije u časopisima. Unatoč imidžu modernih i liberalnih časopisa kakav promoviraju, analiza je pokazala da su stereotipi prisutni i u Cosmopolitanu i u Kliku te u velikoj mjeri odražavaju seksističke i tradicionalne vrijednosti koje se u Cosmopolitanu nastoje predstaviti kao moderna shvaćanja i saznanja o ženama i muškarcima, a u Kliku opravdati humorom koji samo pojačava usvajanje postojećih rodnih stereotipa.
 
•  Svjetlana Knežević: Predstavljenost žena u središnjim informativnim emisijama HRT-a, Nove TV i RTL-a u 2009. i 2010. godini
(mentor doc. dr. sc. Viktorija Car, Fakultet političkih znanosti, Zagreb)

Rad problematizira izrazito nisku zastupljenost žena u središnjim vijestima na nacionalnim televizijama u Hrvatskoj. Temelji se na rezultatima analize sadržaja slučajnog, reprezentativnog, stratificiranog uzorka središnjih informativnih emisija HTV-a, Nove TV i RTL-a iz 2009. i 2010. godine koji pokazuju da su žene izrazito podzastupljene kao nositeljice radnje u vijestima, ali i uopće kao relevantne osobe i stručnjakinje od kojih se traži izjava o određenoj temi ili problemu. U prilozima u kojima su žene nositeljice radnje redovito su prisutne emocije, a ženama se pridaju uloge žrtve, te su ili hvaljene ili okrivljene. U radu se ukazuje na činjenicu da je struktura zaposlenih u Informativnom programu HTV-a takva da u proizvodnji sadržaja sudjeluje više žena od muškaraca te se nameće pitanje zašto novinarke proizvode sadržaj u kojem dominiraju muškarci.

Ciklus Mladi i znanost: mediji pod povećalom pokrenut je se namjerom da se mladim (budućim) znanstvenicima omogući predstavljanje njihovih obranjenih diplomskih radova široj zainteresiranoj javnosti. Ciklus obuhvaća natječajem izabranih trinaest radova koji će biti izlagani od prosinca 2011. do lipnja 2012, jednom mjesečno.