nagrada

Dodjelom nagrada završio 16. Prix Marulić


vrijeme: 25.5.2012.
mjesto: Hvar

Dodjelom nagrada u petak je u Hvaru završio 16. međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame 'Prix Marulić', koji se ove godine održao pod sloganom 'Starim tekstovima u pohode'.

Grand Prix Marulić za igranu radio dramu dodijeljen je emisiji 'The Yalta Game', Briana Friela, u produkciji Radio Rusije, u kategoriji dokumentarne radio drame emisiji 'Dreaming Dickens', autorice Cathy FitzGerald, Rockethouse Productions, dok je u kategoriji kratke forme najbolja bila emisija 'Glagoljon', autorice Stephanie Jamnicky i Zorana Sajka, u produkciji HRT/Hrvatskog radija.

U kategoriji kratke forme hrvatski predstavnici osvojili su i 2. te 3. mjesto - emisija 'Open Heaven', redateljice Jasne Mesarić, te emisija "Franjo Marčetin", redateljice Stephanie Jamnicky, u produkciji HRT/Hrvatskog radija.

Nagrade Grand Prix Marulić sastoje se od novčanog iznosa, diplome i figure svjetionika, a o pobjednicima je ove godine odlučio Međunarodni žiri pod predsjedanjem Finkinje Soile Valkame i Kanađanina Chrisa Brookesa.

Festival tradicionalno organizira Dramski program Hrvatskoga radija, a od 19. do 25. svibnja, prema riječima voditelja Ljube Pauzina, predstavilo se 57 emisija iz 22 države i 32 produkcijske kuće, pa su radio drame i dokumentarci posljednjih dana naprosto izvirali iz povijesnih hvarskih zdanja (ljetnikovac Hanibala Lucića, Franjevački samostan, crkva sv. Marka, Fortica, Hvarsko povijesno kazalište). (Hina)