predstavljanje

Indijski pisci u u Zagrebu, Zadru i Splitu


vrijeme: 16.10.2012. - 23.10.2012.
mjesto: Zagreb, Zadar, Split

U Hrvatskoj će od 16. do 23. listopada o.g. boraviti delegacija indijskih pisaca, članova indijske Nacionalne jezične akademije - Sahitya Akademi. Zagrebačkoj, zadarskoj i splitskoj publici predstavit će se: Sri Ranajit Das (jedan od najistaknutijih pjesnika na bengalskom jeziku), prof. Indra Nath Choudhuri (ugledni književni kritičar, znanstvenik i esejist) i prof. Sitanshu Yashaschandra (istaknuti gudžaratski pisac). 
 
U Zagrebu, 17. listopada (srijeda), u 19 sati, u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, pisce će predstaviti mr. sc. Ljiljana Sabljak i pjesnik, prozaik i prevoditelj Dinko Telećan, uz konsekutivno prevođenje Emilija Nuića.
 
U Zadru, 19. listopada (petak), u 19 sati, u Gradskoj knjižnici, Stjepana Radića 11b,
 
te u Splitu, 20. listopada (subota), u 19 sati, u Klubu Galeriji Ghetto, Dosud 10, s autorima će razgovarati i večer moderirati Nikola Petković.
 
Hrvatska publika će imati prilike upoznati se s dijelom slike suvremene indijske poezije te s problematikom pojma „indijska književnost“ kojom se bavio prof. Choudhuri. No osim toga, pisci će otvoriti mnoštvo tema koje su važne za indijsku književnost i kulturu, a interesantne i indijskoj i hrvatskoj publici. Povest će se i razgovor o hrvatsko-indijskim književnim i kulturnim vezama.
 
Za ovu priliku objavljena je knjižica (pdf, 2 MB) s izborom prevedenih tekstova indijskih gostiju, koje su s engleskog preveli Damir Šodan i Una Krizmanić Ožegović, a koja će biti predstavljena na sve tri književne večeri.
 
Indijski će pisci biti gosti Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te će nastupiti pred studentima indologije na književnom seminaru u četvrtak, 18. listopada, u 14 sati (soba A205).
 
Ovo je gostovanje organizirano u sklopu Programa kulturne razmjene između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Indije za godine 2010.-2012. Hrvatski će pisci tako biti pozvani  u Indiju iduće godine, u organizaciji indijske Sahitya Akademi.
 
U realizaciju projekta uključeni su: indijska Nacionalna jezična akademija -Sahitya Akademi, Hrvatsko-Indijsko društvo prijateljstva, Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, KGZ Gradska knjižnica, Veleposlanstvo Indije u Zagrebu, Splitski ogranak HDP-a, Gradska knjižnica Zadar i Klub Galerija Ghetto u Splitu.

Vezana vijest:
Program razmjene pisaca Indija-Hrvatska 2012.-2013.