najave

Povelja za održivu i odgovornu kulturnu mobilnost


organizator: Mreža On the Move

Mreža On the Move objavila je Povelju za održivu i odgovornu kulturnu mobilnost (Charter for a sustainable and responsible cultural mobility). Povelja je dostupna online te poziva sve dionike kulturne mobilnosti da se uključe u suradnju.

Referirajući se na stručnost u kulturnoj mobilnosti svojih članova, mreža On the Move producirala je Povelju kako bi pomogla umjetnicima, stručnjacima u kulturi, kompanijama, organizacijama i institucijama da poštuju principe okruženja kad god prakticiraju, financiraju i podržavaju kulturnu mobilnost. Mobilnost u kulturi ionako se događa, a kroz navedeni projekt nastoji se učiniti boljom.

Povelja je objavljena u siječnju 2013. godine, a osmišljena je kao alat koji se kontinuirano razvija. Redovito će se obogaćivati novim sadržajima, a sve se promijene o novim potpisnicima, popisima dobrih praksi te novim dostupnim resursima objavljivat će se kroz mjesečni newsletter.

Pozivaju se svi zainteresirani koji prakticiraju, podržavaju ili financiraju međunarodnu mobilnost umjetnika i stručnjaka u kulturi da se uključe u projekt kroz 3 koraka:
- 1. pronađite svoju Povelju
- postoje različiti principi koji se mogu poštovati, ovisno o ulozi i aktivnostima dionika mobilnosti. Kako se nosite s 'kulturnom mobilnosti'?
- prakticirate mobilnost (kao menadžer turneja kompanije, menadžer mjesta, koordinator rezidencijalnog programa…);
- tražite mobilnost (kao privatna organizacija ili javna institucija);
- uključeni ste u donošenje odluka koje imaju utjecaj na kulturnu mobilnost (kreator politika na bilo kojoj razini);
- 2. potpišite Povelju
- potvrdite svoju trenutnu situaciju, odlučite se za njeno poboljšanje, definirajte ciljeve i ocijenite svoj napredak. OTM mreža pruža mogućnost kolegijalnog učenja, treninga i širenja informacija;
- 3. postanite inspirirani
- pogledajte što druge organizacije rade te podijelite svoje iskustvo.