obavijest

Potpisani ugovori o digitalizaciji hrvatskih kinodvorana


vrijeme: 8.7.2013.
mjesto: Zagreb

Projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, vrijedan oko 12,5 milijuna kuna, provest će se u 28 kinodvorana diljem Hrvatske čime će se, uz bogatiju kulturnu ponudu, omogućiti brža i jeftinija cirkulacija filmova te njihovo istovremeno prikazivanje u kinima malih i velikih gradova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su potpisani ugovori o Digitalizaciji nezavisnih kinoprikazivača.

Financiran je sredstvima Ministarstva i gradskih samouprava, a cilj projekta je, uz revitalizaciju kina, povećati posjećenost, jačati nezavisnu kinoprikazivačku mrežu, prikazivati hrvatski, europski i svjetski nezavisni film, edukativne i baštinske sadržaje, videoprijenose opera, baletnih predstava, koncerata. Obuhvaćeno je 27 gradova u 18 županija te šest filmskih festivala. Rezultat je to HAVC-ova Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.-2014. i Strateškog plana Ministarstva kulture 2012.-2014.
 
Svi volimo gledati dobre filmove, no neki ih u svojim mjestima nemaju gdje pogledati ili ne mogu za obiteljski posjet multipleksu vikendom izdvojiti nekoliko stotina kuna, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.
 
Naslušali smo se kako su nove tehnologije zatrle tradiciju odlaska u kino, no ovaj ih projekt koristi za suprotno, rekla je Zlatar napomenuvši kako su sredstva sakupljena s lokalnim zajednicama, a javnom nabavom ušteđeno je za još sedam ili osam digitalnih sustava.
 
Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar smatra da će se digitalizacijom promijeniti način funkcioniranja, djelovanja i razmišljanja, a uvjeren je da će projekt premostiti sva iskušenja nove tehnologije, kino repertoara i publike. Za jesen je najavio utemeljiteljski sastanak hrvatske neovisne kinoprikazivačke mreže.
 
Dok mnoge europske zemlje nemaju razvijenu strategiju i potporu nezavisnih kinoprikazivača, Hrvatska će od rujna biti 90 posto digitalizirana, čime postaje dobar primjer u europskoj praksi s obzirom da su samo Luxembourg i Norveška stopostotno digitalizirane, rekla je voditeljica projekta Tina Hajon. Sada možemo biti kompetentni, imati raznoliki i bogat program te koristiti fondove EU za razne djelatnosti i prikazivanje europskih filmova, dodala je.
 
Dvorane će se opremiti trenutno najsuvremenijom opremom koja će se moći nadograđivati i koristiti za druge medije, a po dvorani bi se trebalo izdvojiti između 400 i 450 tisuća kuna.
(Hina)