natječaj, rezidencijalni program

transeuropa2015 – poziv na rezidenciju


prijava: 31.08.2014
mjesto: Hildesheim, Njemačka

Međunarodni festival transeuropa2015, koji se održava od 27. svibnja do 1. lipnja 2015. godine u Hildesheimu, Njemačka, poziva zainteresirane umjetnike da se do 31. kolovoza 2014. prijave za sudjelovanje na rezidencijalnom programu.

U svom 8. izdanju, europski festival izvedbenih umjetnosti transeuropa2015 bavi se razumijevanjem rada i aktualnih uvjeta rada u umjetnosti: Kako želimo raditi (u budućnosti)? Uz ovo osnovno pitanje festival pita: Kako umjetnici mogu razviti alternativne koncepte rada? Što mladi umjetnici očekuju i traže od budućih radnih odnosa?

U kontekstu navedenih pitanja transeuropa2015 poziva umjetnike na rezidenciju čiji su cilj svestrani suradnički odnosi i njegovanje diskusije između pozvanih umjetnika, javnosti i festivalskog tima. Traže se neafirmirani umjetnici i kolektivi koji su već realizirali prvi projekt te žele raditi na novom ili nerealiziranom projektu unutar okvira transeurope2015. Organizatori su zainteresirani za intenzivnu suradnju, a opisani proces sagledavaju kao zajedničko istraživanje o radnim odnosima u umjetnosti.

Rezidencija podrazumijeva rad na novom projektu u Hildesheimu, koji će biti premijerno prikazan na festivalu u svibnju 2015. Umjetniku je omogućeno raditi u Hildesheimu do 5 tjedana, bez ograničenja u smislu teme, forme ili sadržaja projekta – kazalište, ples, performans, live art ili druge srodne forme umjetničkih ili društvenih praksi više su nego dobrodošle.

Također se pozivaju umjetnici da predstave jedan prethodni rad, čime transeuropa2015 nastoji svojoj publici dati širi dojam rada pojedinog umjetnika.

Rezidencijalni program nudi prostor za probe, prostor za izvedbe te besplatni smještaj u Hildesheimu. Za vrijeme trajanja produkcije u travnju / svibnju 2015. bit će dostupna produkcijska pomoć. Organizatori također nastoje pokriti putne troškove te osigurati naknadu za produkciju i honorar.

U kontekstu osnovne teme transeuropa2015 je posebno zainteresirana za način kako umjetnik radi te kako planira surađivati s festivalskim timom. Kako bi se komunicirao umjetnikov radni proces prema drugima, važno je uključiti se u program ne samo kroz izvedbu rada. Stoga organizator poziva umjetnike da istraže načine medijacije i razmjene (npr. radionice).

transeuropa2015 je europski festival izvedbenih umjetnosti osnovan 1994. čiji je cilj podržati mlade izvedbene umjetnike. Festivalski tim, kojeg čine studenti dramske akademije iz Hildesheima, traži intenzivnu suradnju s umjetnicima i umjetničkim kolektivima, a središnji dio idućeg festivala predstavlja dvodnevni transdiciplinarni kongres koji se bavi aktualnim i budućim uvjetima rada u umjetnosti i šire.