festival

U Virovitici Festival reportaže i reportera 'Fra Ma Fu'


vrijeme: 10.9.2015.
mjesto: Virovitica

Četverodnevni Festival reportaža i reportera 'Fra Ma Fu', posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera između dva svjetska rata, Franji Martinu Fuisu, počinje večeras u njegovom rodnom gradu Virovitici.

Kako su priopćili organizatori, Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i županijski ogranak Hrvatskog novinarskog društva, cilj festivala je oživljavanje reportaža i putopisa kao novinskih formi koje su gotovo iščezle iz hrvatskih medija, podsjetiti na iznimno bogatu baštinu Franje Martina Fuisa i skrenuti pozornost hrvatske javnosti na zavičaj Franje Martina Fuisa.

Festival nosi ime po pseudonimu kojim je Fuis potpisivao tekstove za koje je podatke prikupljao prerušavajući se u skitnicu, te za kojima je proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, uključujući i najudaljenije jadranske otoke.

Reportaže Franje Fuisa izuzetno su svježe i komunikativne, kao da su jučer napisane, kažu kritičari.

Franjo Martin Fuis (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.) reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže, ističu organizatori.

Program festivala obuhvaća predavanja o Franji Martinu Fuisu, okrugli stol ‘Reportaža jučer, danas i (možda) sutra’, izložbe slika i fotografija, predstavljanje stripova, rock koncert i drugo.

Predviđen je i obilazak dijelova Virovitice koji su vezani za život i rad Franje Fuisa, Gradskog muzeja, Franjevačkog samostana i crkve Sv. Roka, Kazališta Virovitica, zatim Virovitičkih ribnjaka i drugih. (Hina)