obavijest

Predstavljeno elektroničko izdanje 'Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina'


vrijeme: 6.10.2015.

Elektroničko izdanje 'Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina' koji obrađuje hrvatsko iseljeništvo zadnjih 120 godina, objavljeno u izdanju Hrvatske matice iseljenika i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar predstavljeno je u utorak u dvorani Kluba Matis Hrvatske matice iseljenika (HMI) u Zagrebu.

Iseljeništvo i hrvatske zajednice daju šarolik kolorit hrvatske kulture, a ovaj Leksikon je putokaz za ulazak u taj dio hrvatske kulture, istaknuo je ravnatelj HMI Marin Knezović.

Voditelj projekta i ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Vlado Šakić podsjetio je da je ideja o izradbi Leksikona potekla prije sedam godina nakon sastanka s tadašnjim ravnateljem Leksikografskoga zavoda Vlahom Bogišićem i tadašnjim ravnateljem Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomilom Maštrovićem. Ideju je poduprla i tadašnja zastupnica u Hrvatskom saboru Zdenka Babić Petričević, koja je bila i predsjednica Upravnoga odbora HMI-ja.

Naglasio je kako je na izradbi Leksikona radilo 60 znanstvenika, a u projektu je sudjelovalo sveukupno preko 600 suradnika.

Leksikon obrađuje hrvatsko iseljeništvo zadnjih 120 godina, koje je, godišnje po Šakićevim riječima, pridonosilo oko 3 posto hrvatskoga BDP-a.

Zamjenica voditelja projekta Ljiljana Dobrovšak napomenula je kako su u Leksikon ušle biografije važnih ljudi hrvatskoga iseljeništva koji su djelovali od sredine 19. stoljeća, a predstavnika hrvatskih manjina od sredine 16. stoljeća. Obrađene su novine i časopisi, organizacije i ustanove te skupni pojmovi koji su ušli pod zbirne natuknice, rekla je Dobrovšak dodavši kako je u Leksikonu 2883 natuknice o hrvatskim manjinama, a 9124 o hrvatskom iseljeništvu.

Istaknula je kako dio osoba nije ušao u Leksikon zbog nedovoljnoga broja podataka te dodala da se na stranice Leksikona može ući preko mrežnih stranica Instituta Ivo Pilar i Hrvatske matice iseljenika. Stranice će biti otvorene do kraja 2015. godine, što će čitateljima omogućiti da pošalju svoje primjedbe, rekla je dodavši da se te primjedbe mogu poslati na adrese koje će biti na mrežnim stranicama.

Ivan Čizmić, znanstvenik s instituta Pilar, smatra da je Leksikon monumentalno djelo o hrvatskom iseljeništvu i manjinama. "Hrvati su narod iseljenika što je već dugo bio kontinuirani proces od davnih vremena", rekao je dodavši kako su iseljeni Hrvati davali veliki doprinos zemljama u koje su se useljavali.

Za razliku od drugih iseljeništava, smatra Čizmić, iseljeni Hrvati su kontinuirano živjeli sa svojim narodom u Domovini te tako pomagali da Hrvati ostvare svoje ciljeve. Čizmić je naglasio i kako je u Domovini sve do novijih vremena bio slab interes za istraživanje povijesti iseljene Hrvatske.

Nakladnički projekt "Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina", s opsegom od 1120 stranica i velikim enciklopedijskim formatom s 5900 natuknica predstavlja jedinstven leksikografski iskorak cjelovitog opisa fenomena hrvatskih migracija u razdoblju od Novog vijeka sve do naših dana s posebnim naglaskom na migracije u 19. i 20. stoljeću. Projekt su realizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar kao izvršitelj i Hrvatska matica iseljenika kao naručitelj projekta.

Rad na projektu počeo je 2007. godine. Voditelj projekta bio je Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar, a u menadžmentu projekta, uz ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića, sudjelovali su brojni ugledni hrvatski i međunarodni znanstvenici i stručnjaci u području migracija i iseljeništva, među kojima su stručnjaci iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža kao i Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba. (Hina)