sajam

3N: Napusti normalne naprave - sajam 'uradi-sam' kulture i hakirane tehnologije


vrijeme: 5.2.2016. - 6.2.2016.
mjesto: Rijeka; Filodrammatica (velika dvorana), Korzo 28/1

Riječka Filodrammatica će 5. i 6. veljače okupiti uradi-sam entuzijaste, inovatore i umjetnike iz Europe i svijeta, koji će riječkoj javnosti predstavili naprave nastale hakiranjem dostupne tehnologije. Ulaz na sajam je besplatan!

Kao mjesto okupljanja znatiželjnika koji uživaju u procesu učenja i dijeljenja znanja, sajam 3N: Napusti normalne naprave izvrsna je prilika za susretanje različitih ideja i ostvarenja, gdje se posjetitelji i izlagači mogu međusobno upoznati, učiti jedni od drugih i otvoriti mogućnost suradnje. Sajam će posjetiteljima pružiti uvid u fascinantnu imaginaciju njihovih sugrađana, te bližih i daljih susjeda, koji uređaje iz svakodnevnog domaćinstva hakiraju i transformiraju u začudne objekte koji nas fasciniraju, nasmijavaju i otvaraju nove perspektive njihove upotrebe.
 
Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje poput nadzorne kamere koja u oblacima prepoznaje ljudska lica, jelovnika temeljenog na tehnologiji ponovnog oživljavanja izumrlih životinjskih vrsta, procesa kojim se oblikuje kristal od ljudske sline, uređaja za uživo praćenje tektonskih pomaka, stroja koji koristi tehnologiju u svrhu stvaranja umjetničkih djela, te mnogih drugih naprava i radova koji se na različite načine opiru kategoriji "normalnog".

Posjetitelji će tako imati priliku vidjeti hologramski prikaz Interneta i robote iz kućne radinosti, prisustvovati koncertu oscilatora i performansu neobičnih naprava, te istražiti 30-ak naprava proizašlih iz susreta ljudske imaginacije sa svakodnevnim objektima.
 
Sajam će svoja vrata otvoriti u petak, 5. veljače, u 17 sati. U 18 sati sudionici sajma započet će s predstavljanjem svojih izložaka, a u 23 sata uslijedit će nastup zagrebačkog eksperimentalnog projekta MMessy Oscilators.

U subotu se sajam otvara 10 sati. Nastavak prezentacija izloženih projekata započet će u 11 sati, dok će od 20 sati umjetnici i izlagači iz ljubljanske organizacije Cirkulacija² izvoditi audio-vizualne performanse.
 
Detalje o sudionicima i njihovim radovima moguće je saznati na internetskoj stranici udruge Drugo more, koja događaj organizira u suradnji s organizacijama Abandon Normal Devices iz Manchestera, Radiona.org iz Zagreba, te Aksioma i Cirkulacija² iz Ljubljane. Informacije o sajmu pratite i na na Facebook stranici događaja.
 
Organizator: Drugo more
 
Partneri: Abandon Normal Devices (Manchester), Aksioma (Ljubljana), Radiona (Zagreb), Cirkulacija² (Ljubljana)
 
Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.
 
Stajališta izražena u ovom programu isključiva su odgovornost udruge Drugo more.
 
Program je realiziran u okviru Masters & Servers, suradničkog projekta Aksiome (SI), Drugog mora (HR), AND-a (UK), Link Art Centra (IT) i d-i-n-a/The Influencers-a (ES).