predavanje, tribina

Predavanje Aleksandra Rubleka i Filippa Cannata


vrijeme: 20.2.2016. 10,00
mjesto: Zagreb; Udruženje hrvatskih arhitekata, Trg bana J. Jelačića 3/I

Predavanje dizajnera Aleksandra Rubleka i Filippa Cannata, održava se u subotu, 20. veljače, u 10 sati, u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata.

Predavanje organizira Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Intra lightingom

Aleksandar Rublek, renomirani dizajner rasvjete, 1996. godine u Amsterdamu osnivaStudio Rublek s idejom da arhitekturi i dizajnu donese novu – svjetlosnu dimenziju. Svjetlo odražava iskustvenu i emocionalnu vrijednost prostora. Njihov cilj je svojim radom uspostaviti savršenu korelaciju između svjetlosti, interijera i arhitekture. Razvoj dizajna rasvjete zahtjeva i uključuje pronalazak pravog rješenja u tehničkom, estetskom, ekonomičnom i ekološkom aspektu. Fascinacija dizajnom rasvjete i usmjerenost samom korisniku dovodi do optimalnih rezultata. Ovaj visoki standard postiže tim s dugogodišnjim iskustvom i stručnosti u području javnog i privatnog tržišta.

Djeluju u suradnji s brojnim arhitektima i dizajnerima na projektima uređenja ureda, restorana, hotela, škola, trgovina, privatnih kuća te izvođenja raznih svjetlosnih instalacija. Aleksandar Rublek nama je od prije poznat po projektu za vanjsku rasvjetu aerodroma u Zagrebu.
Prije vlastitog studija, radio je u “Modular Lighting Instruments” (1992.– 1995.) te ranije uErcu (1987. – 1992.) kao dizajner rasvjete.

Filippo Cannata nakon dugogodišnje edukacije u vodećim internacionalnim institucijama kao dizajner rasvjete 80-ih godina, Cannata počinje suradnju s umjetnicima te s velikanima dizajna i arhitekture (Dino Gavina, Cleto Munari, Alessandro Mendini, Mimmo Paladino, Aldo Cibic, Matteo Thun, David Chipperfield, Buro Happold, Atkins Architect, Stefano Boeri, Paolo Portoghesi, Mario Cucinella…).

Godine 1992. otvara svoj prvi studio, a 2001., vjerujući da je svjetlo važan medij komunikacije, mijenja ime studia u Cannata & Partners Lighting Design Communication. Danas je to istraživački laboratorij koji istražuje teme i sadržaj vezan za svjetlost; njene pojave u prirodi, evoluciju kroz tehnologiju i dizajn, do korištenja svjetlosti u profesionalnom i umjetničkom kontekstu. Točnije, radionica ideja čiji je cilj stvoriti posebnu komunikaciju emocija i iskustva kroz svjetlost, čiji korijeni sežu duboko u povijest i tradiciju Mediterana.

Cannata je predavač na specijalizaciji "Build - Building and Urban Innovative Lighting Design” na napuljskom sveučilištu Federico II. Održava seminare na mnogim sveučilištima diljem Italije i šire te na diplomskom studiju dizajna rasvjete. Sudjeluje na nacionalnim i internacionalnim arhitektonskim natječajima u suradnji s renomiranim članovima udruženja poput PLDA, AIDI, IES, CIBSE.
 
Cannata & Partners čini tim profesionalaca, specijaliziranih dizajnera rasvjete s dugogodišnjim iskustvom. Studio surađuje s arhitektima, scenografima i umjetnicima diljem svijeta nudeći i pružajući razna rješenja, od početnog koncepta do izvedbenog projekta.

Već dulje od 15 godina realiziraju projekte koji uključuju osvjetljavanje javnih površina, znamenitosti, parkova, kazališta, muzeja, ureda, hotela, shopping centara, restorana, banaka, privatnih objekata te raznih instalacija. Djeluju u mnogim Europskim državama, ali i šire (Austrija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Rumunjska, Nizozemska, Engleska, Kina, Saudijska Arabija...).