festival

Festival 'Graffiti na Gradele' ponovno oblači Bol u šarenilo grafita


vrijeme: 28.7.2016. - 30.7.2016.
mjesto: Brač; Bol

Peti po redu regionalni 'graffiti i street art' festival Graffiti na Gradele 2016, koji se od 28. do 30. srpnja održava u Bolu na Braču, bolske će zidove ponovno obući u šarenilo grafita i ulične umjetnosti, a ove godine organizatori najavljuju zvjezdani line-up s takvim svjetskim imenima 'street arta' kao što su umjetnik poznat pod nadimkom Lonac i 'street art' veteran Lunar.

Festival se tradicionalno održava na prostoru "Fabrike", odnosno bivše tvornice ribe, te napuštenog hotela "Bijela kuća", a riječ je o neprofitnoj i u potpunosti volonterskoj inicijativi mladih koja za cilj ima okupiti što više mladih graffiti umjetnika i glazbenika iz cijele regije, kako bi na nekoliko dana Bol pretvorili u malu urbanu meku, kreirali platformu za umrežavanje, nove suradnje, kreativan rad i dobro druženje te svojim aktivnostima zaživjeli napušteni i devastirani hotelski kompleks.
 
Kako se ističe u najavi, na popisu gostujućih 'graffiti writera' nalaze se neka od trenutno najsnažnijih i najaktivnijih regionalnih imena: Lonac, Lunar, Artez (Beograd), Chez186, Wuper (Beograd), Azram (Ljubljana), Artuditu, Bare Pimp my Pump, Modul Osam, Mane Mei, Sarme, Anxio, Supernia, Hana, Casino, Royal, Nikola Mihajlović (Beograd) i Wens.
 
Svoje sudjelovanje na festivalu do sada su potvrdili i glazbenici High5, Krešo i Žuvi, Kuku$, Tibor, Žaegulj i Geralt iz Rivije, Tone Tuoro, Toxara, Zembo i DaMental te Marchello Mede, dok su za DJ program zaduženi Blaw:Blaw, Oliver (Bassinga), VRH, Tikach, Sinke Fresh, Niki Peducci, Vuk Oreb i Juicy Croatia.
 
"Najavom nastupa Kreše i Žuvija, uz podršku kolektiva Blaw:Blaw, Juicy Croatia te DJ-a Sinke Fresha i Tikacha te graffiti writera Lunara zaključuje se ovogodišnji line-up koji će se dodatno obogatiti još nekim iznenađenjima i gostovanjima", stoji u najavi.
 
Tijekom trajanja festivala organiziraju se brojne grafiti radionice za djecu i mlade, izložbe mladih autora, skateboard i sportska natjecanja, a posjetiteljima će cijeloga dana na raspolaganju biti i lounge zona smještena uz samu plažu.
 
Iako je festival neprofitnog i volonterskog karaktera, ulaznica se niti za jedan dio programa ne naplaćuje i ulaz je slobodan za sve. Isto tako, posjetitelji festivala festivalskom će narukvicom moći ostvariti i brojne popuste na razne usluge po cijelom Bolu.
 
Festival je dio programa Bolskog kulturnog ljeta, a održava se uz podršku Centra za kulturu Općine Bol. U suradnji s Autotransom, Croatia Airlinesom, Adria Tours Bol i Meteor kampom organizatori su i ove godine osigurali svojim posjetiteljima povoljan dolazak te smještaj tijekom sva tri dana festivala. Sve informacije o dolasku, prijevozu i smještaju dostupne su na službenom festivalskom Facebooku. (Hina)