festival

Festival uličnih svirača u Novom Sadu


vrijeme: 1.9.2016. - 3.9.2016.
mjesto: Novi Sad

Ovogodišnji, 16. Festival uličnih svirača održat će se od 1. do 3. rujna u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u Novom Sadu; kada će kao i svake godine duhom ulične umjetnosti i kulturom svojih sredina umjetnici iz regije i svijeta probuditi novu, svježu energiju grada.
Festival uličnih svirača održava se već šesnest godina u kontinuitetu u Novom Sadu. Na Festivalu ne sudjeluju samo umjetnici kojima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života već i autori koji su svojim trudom i zalaganjem afirmirali svoju umjetnost. Ideja da umjetnike ne dijelimo na „ulične“ i „etablirane“ proizilazi iz uvjerenja da umjetnost uvijek pripada i ulici bez obzira na faze kroz koje prolazi.

Festival će se ove godine održati na novoj lokaciji – u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kako bi se još više oplemenile ulice i gradski prostori koji nose vrijedno graditeljsko nasleđe, a sada i kroz decentralizaciju kulturne ponude i specifičan kulturni doprinos lokalnoj zajednici.

Kao i prethodnih 15 godina u programu će sudjelovati umjetnici iz regije, Europe, Amerike i drugih država, a činit će ga muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umjetničke instalacije, intervencije u prostoru ali i radionice, konferencije, predavanja, organizirani obilasci.. Međutim, koncepcija programa dijelom će se razlikovati od prethodnih godina jer će prostori u kojima se program realizira imati neuporedivo važniju ulogu u projektu,  što znači da će program u velikoj mjeri biti prilagođen lokacijama, a ne obrnuto. Festival će se truditi da tokom koncipiranja i realizacije programa u što većoj mjeri koristi već postojeću infrastrukturu Podgrađa, i uključi mnogobrojne lokalne organizacije, poduzeća i pojedince s ciljem da se aktivnosti festivala prilagode realnim potrebama zajednice i da se stanovnici aktivno uključe u projekt.

Mnogi partneri i prijatelji već su se uključili pa je novi koncept, program i izgled ovogodišnjeg festivala osmišljen u suradnji s udruženjima Scenatoria, Suburbium iz Petrovaradina  i Fakultetom tehničkih nauka (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju).

Lokacije na kojima će se događati festival su: Beogradska ulica, Trg vladike Nikolaja, Štrosmajerova ulica sa bočnim uličicama, Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i Barutana “Josif” sa okolinom.

Jedan od prvih koraka organizatora u pokušaju da istaknu potencijale, ljepotu i važnost Podgrađa Petrovaradinske tvrđave  je i serijal od 12 kratkih autorskih filmova (trajanja do 2 min) “Lica Gradića”. Prva epizodu možete pogledati ovdje.

Kao i svake godine i ove će nastupati umjetnici iz Hrvatske. Prošle godine su svirali LET 3, a ove godine će nastupiti atraktivan instrumentalni duo Aquarela Maris iz Šibenika i jednočlani garage blues bend sa lupovima i usnom harmonikom Harp Explosion iz Vinkovaca.

Više o festivalu možete saznati u promo videu, na web i facebook stranici festivala.