predavanje, tribina

O kritici i onima oko nje: Alice Béja o američkoj časopisnoj produkciji nakon Occupy-a


vrijeme: 30.11.2016. 18:00
mjesto: Knjižni klub Booksa
organizator: Kulturtreger i Kurziv

Udruge Kulturtreger i Kurziv u sklopu projekta 'O kritici i onima oko nje' organiziraju predavanje francuske amerikanistice Alice Béja 'Američka mlada ljevica' koje će se održati danas, 30.11. u 18:00 sati, u klubu Booksa.
Američka kulturna i politička scena u posljednjih je godinu dana doživjela velike promjene na desnici, ali i na ljevici. Predsjednički izbori iznjedrili su nova imena lijeve politike vezane uz nasljeđe pokreta Occupy Wall Street, a koja će idućih godina predstavljati oporbu Trumpovoj desnoj politici.

Alice Béja, francuska kritičarka i akademkinja, ocrtat će američki ljevičarski milje poznat pod nazivom "mlada ljevica" (the young left) te analizirati fenomen novih ljevičarskih časopisa koji se javljaju tijekom posljednjih godina. Predavanje će se baviti ulogom kulturnih i političkih časopisa lijeve provenijencije u političkim promjenama te njihovom vezom sa scenom nastalom iz pokreta Occupy Wall Street, kao i vezom s mainstream politikom Bernieja Sandersa.
Alice Béja predaje englesku civilizaciju i književnost na Sciences Po Lille u Francuskoj. Specijalizirala je američku književnost te doktorirala na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle. Predavala je na Paris 8 i Science Po Reims te bila urednica francuskog časopisa Ésprit. Bavi se odnosom književnosti i politike u SAD-u kroz proučavanje anarhističkih i socijalističkih pokreta s početka 20. stoljeća, ljevičarskih pokreta u 21. stoljeću te proleterske književnosti.