predavanje, tribina

Predavanje: Povjesničar u arhivu - otvaranje novih tema i revizija ranijih istraživanja


vrijeme: 21.2.2017. 19:00
mjesto: Klub knjižare Nova, Osijek
organizator: Državni arhiv u Osijeku

Državni arhiv u Osijeku poziva na predavanje uz raspravu 'Povjesničar u arhivu-otvaranje novih tema i revizija ranijih istraživanja' Zdenka Samardžije, koje će se održati u utorak, 21. veljače, u 19:00 sati, u prostoru Kluba knjižare Nova.
Tko naručuje tekst? Tko određuje temu? Kome pripada povijest? Pripada li povijest pobjedniku ili kroničaru? Ili prevodiocu? Ili, možda…
 
Državni arhiv u Osijeku tijekom 2017. godine organizira za sve zainteresirane građane niz predavanja s raspravama u mjesečnim razmacima, koja će se održavati na odgovarajuću temu povezanu s arhivskim gradivom i aktualnim arhivskim istraživanjima. Arhivisti uvijek naglašavaju kako sređivanje arhivskoga gradiva te njegova intelektualna i materijalna (fizička) zaštita, kao glavni zadatci svake arhivske ustanove i rada djelatnika u arhivima, svoj konačni smisao imaju u prezentaciji i korištenju arhivskoga gradiva.
 
U nedostatku vlastitog odgovarajućeg prostora za javna okupljanja u samom arhivu, zahvaljujemo Klubu knjižare Nova koji nam za ova predavanja u mjesečnim razmacima i stalnom terminu svakog trećeg utorka u mjesecu, do daljnjega, velikodušno stavlja na raspolaganje svoj prostor.
 
Nizom predavanja i rasprava tijekom 2017. želimo svim zainteresiranim građanima približiti bogatstvo sadržaja arhivskih fondova i zbirki Državnog arhiva u Osijeku - upravo iz perspektive i riječima samih korisnika, istraživača raznih struka.
 
Gost-autor: Zdenko Samaržija, prof.
Zdenko Samaržija je prosvjetni i kulturni djelatnik, neovisni intelektualac, publicist, voditelj povijesnih istraživanja za konzervatorske i restauratorske studije, urednik monografija i zbornika radova te novinar, feljtonist i kolumnist raznih elektronskih i tiskanih medija; suradnik-scenarist Znanstvenoga programa HRT-a i Obrazovnoga programa Hrvatskoga radija; urednik u Hrvatskoj riječi, tjedniku Hrvata u Vojvodini, te listu makedonske zajednice u Hrvatskoj.
 
Publicira u znanstvenim i stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu. Osim metodičko-didaktičkih tekstova (autor je niza udžbenika za osnovnu i srednje škole), u časopisima prezentira rezultate dugogodišnjih istraživanja povijesti Slavonije, Baranje i Srijema. Zapaženi su mu tekstovi iz povijesti Katoličke crkve, toponimije, povijesne hidrografije, povijesne demografije, povijesti biomedicinskih znanosti i povijesnoga graditeljstva te analize narodnosnih zajednica.