predavanje, tribina

Predavanje 'Fotografije Velikoga rata' u Hrvatskome državnom arhivu


vrijeme: 23.2.2017. 18 h
mjesto: Zagreb; HDA, Marulićev trg 21

Kulturni četvrtak u HDA, 23. veljače, u 18 sati, u Hrvatskome državnom arhivu donosi predavanje na temu 'Fotografije Velikoga rata', koje su priredili Hrvoje Baričević i Hrvoje Gržina.

Prvi svjetski rat prvi je sustavno i detaljno fotografski dokumentiran sukob velikih razmjera, a danas je bez dvojbe prepoznat i kao prekretnica u povijesti ratne fotografije, čije je početke moguće pratiti od sredine 19. stoljeća.

Kako je do 1914. godine medij tehnički i tehnološki stasao do zavidne razine, uloga je fotografije u tome sukobu bila višestruka, krećući se u rasponu od pukoga dokumentiranja do jasno izražene promidžbe. Brojni motivi bilježeni kamerom izravno na bojištu te zatim umnožavani i raspačavani diljem zemalja sudionica toga svjetskog sukoba, svjedoče danas o dinamičnim događanjima Velikoga rata.

Fotografije pohranjene u Hrvatskome državnom arhivu bilježe brojne istaknute pojedince vojne povijesti, različite događaje i ratnu tehniku, kao i obične vojnike, zrakoplovce ili mornare, čije je ratne putove i sudbine dijelom moguće rekonstruirati i kroz sačuvane fotografije.

U predavanju će biti riječi o znanim i neznanim pojedincima, događajima i ratnoj tehnici korištenoj tijekom Velikoga rata. O svakoj od epizoda slikom i riječima izravno svjedoče njihovi sudionici, a najvećim su dijelom prikupljene tijekom rada na tematskome vodiču „Prvi svjetski rat – vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva,“koji će ovom prilikom također biti predstavljen.